Фото без опису9 травня 2017 року видався дощовим холодним днем, проте не зважаючи на погоду, на площі містечка зібралися  мешканці Старої Синяви. Відзначали 72-гу річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні у кожному населеному пункті громади  – проведенням мітингів-реквіємів, покладанням квітів.

У Старій Синяві  заходи  розпочалися з формування колони на центральній площі містечка. Колона сформована з ветеранів війни, воїнів – інтернаціоналістів, учасників антитерористичної операції на Сході країни, керівництва району, трудових колективів підприємств, установ та організацій району, громадських об’єднань, місцевих жителів, учнівської молоді, вирушила до Меморіалу Слави; учасники АТО тримали сплетені ялинкові гірлянди із жовто-синіми зірками, представники  різних установ несли корзини з квітами та живі весняні квіти. Духовий оркестр селищної ради дарував військові марші та мелодії. 

Із вітальними словами до ветеранів та усіх присутніх звернулися керівники району – голова райдержадміністрації Ігор Русий, голова районної ради Василь Франчук  та голова селищної ради Віталій  Здебський.

У своєму вступі голова громади Віталій Едуардович зазначив: 

Дорогі ветерани, учасники бойових дій, шановні старосинявці!

З кожним роком пам’ять про титанічну битву нашого народу стає для нас ще важливішою.  День 9 травня  ніколи на стане для нас звичайним днем…

Нині зібралися учасники бойових дій трьох війн – Великої Вітчизняної, Афганської та війни на Сході – усі  ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю полеглих у Другій Світовій війні, віддаємо шану її ветеранам, які сьогодні серед нас, розуміємо, що без їхнього подвигу не було б ні сучасної Європи, ні майбутнього України.

Від імені  депутатського корпусу та виконавчого комітету  об’єднаної територіальної громади, особисто від себе  прийміть щирі вітання з нагоди  72-гої   річниці  Перемоги над нацизмом у Другій Світовій війні!

Перемога  9 травня  1945 року  була  здобута ціною неймовірних зусиль і величезних жертв. Великих втрат і страждань зазнав у цій війні український народ.  Понад 9 мільйонів вихідців з України стали до бою з ворогом. За перемогу над фашизФото без описумом Український народ заплатив неймовірно високу ціну… 

Ми завжди будемо вдячні ветеранам за чисте небо над Україною, за нашу можливість народжувати і виховувати дітей у мирі та любові.

Сьогодні ми низько вклоняємося  працівникам тилу - ви допомагали бійцям, годували, лікували їх, працювали на півзруйнованих фабриках і заводах.

Вітаємо зі святом Перемоги  дітей війни, які стали свідками кровопролитних подій, а у післявоєнні роки відбудовували зруйновану країну.

Кордони України були непорушними майже 70 років, поки до України  знову не повернулася війна. Але цього разу вона прийшла не із Заходу, а зі Сходу. Уперше за цей період  українці знову зі зброєю стали на захист своєї Батьківщини, її незалежності та територіальної цілісності.

Назавжди у світлій пам’яті  наші воїни АТО, які відійшли у вічність – Олександр Романенко,  Вадим Шалатовський, Олексій Герега, Роман Сологуб.

Дозвольте мені сьогодні ще раз низько вклонитись усім мужнім воїнам, котрі віддали  життя за рідну землю, за мир і справедливість, і всім, хто пережив страхіття  вогняних  воєнних  років!

Дорогі фронтовики, щиро висловлюю Вам  глибоку повагу та вдячність,  бажаю довгих  років  щасливого, мирного життя у повазі та міцному здоров’ї!  Зі святом вас!

Відповідно до Указу Президента України від 29 квітня 2015 року № 249 Відзнакою Президента України – ювілейною медаллю «70 років Перемоги над нацизмом» нагороджено 30 учасників Другої Світової війни – жителів Старосинявського району. 

Під час заходу голова РДА  Ігор Русий вручив відзнаки трьом  ветеранам: Цирульнику Віктору Панасовичу – ветерану Другої Світової війни, Корягіну Андрію Олексійовичу – ветерану Другої Світової війни та Димнічу Василю Юхимовичу – голові районної організації Ради ветеранів України.

Артисти  КП «Старосинявський районний Будинок культури» дарували мелодійні пісні військової тематики.

Фото без описуЗі словами пошани та вдячності до ветеранів звернулися керівники  громадських організацій – голова районної організації Ради ветеранів України -  Василь Димніч, голова районної організації ветеранів Афганістану (воїнів – інтернаціоналістів ) – Олександр Осадчук, голова громадської організації «Старосинявська спілка учасників АТО» - Віталій  Бакун  та військовий комісар Старосинявського районного військового комісаріату – Сергій Паламарчук.

До слова  запрошено гостя району, громадського діяча – Олександра Канівця, який прибув  з пересувною філателістичною виставкою «Останнім шляхом Кобзаря», він запросив присутніх відвідати виставку.

Під час заходів спільну літургію провели Благочинний Старосинявського району УПЦ КП, протоієрей Олег Макаровський, Благочинний Старосинявського району УПЦ митр. прот. Іоанн Задвірний та настоятель храму Преображення Господнього УГКЦ– отець Мирон Лушней, котрі привітали фронтовиків з Перемогою та побажали їм сил і міцного здоров’я.

Від підростаючого покоління із теплими та щирими словами до ветеранів, захисників Вітчизни звернувся Олександр Кицун – учень Старосинявської ЗОШ №1 І-ІІ ступенів і подякував від молоді за мирне небо усім учасникам бойових дій.

Цього дня транслювалися безкоштовно фільми у кінотеатрі «Зоря» на військову тематику. Працівниками поліції забезпечено дотримання громадського порядку.

Особливого  хвилювання додавав запалений Вічний Вогонь, покладені квіти та пісня у виконанні викладача Старосинявської ДМШ  Павла Вікарського  «День Победи».

Фото без опису

 


Прес-служба ОТГ.