Стрімко біжать роки, залишаючи за собою історію: кожен день відбиваються факти, фіксуються події, біжить ріка життя… 14 жовтня  2018 року аж п’ять  свят збіглися в одній даті -  Покрови Пресвятої Богородиці, День захисника Вітчизни, День козацтва, День УПА та найрідніше наше свято – День селища, 475-та річниця з дня заснування містечка.

Історія Старої Синяви цікава й насичена подіями. Є багато думок краєзнавців щодо започаткування поселення над Іквою, що звалося Синявою, ця історія бере початок із ХІІІ ст. Проте кінець березня ознаменувався тією датою, коли в далекому 1543 році Стара Синява отримала Магдебурзьке право. І вже із новим урожаєм восени, готуючись до зими, старосинявці почали святкувати День містечка Старої Синяви, якраз на Покрову. Проте довгий період історія замовчує святкування цього дня… Це свято поступово почали відновлювати у 2000-2010 роках.

День 14 жовтня 2018 року на Покрову був сонячним і теплим,  видався радісним, гамірним, святковим – із 10-ої години у центрі селища розпочиналися  різноманітні дійства до Дня містечка Старої Синяви, котрі проходили за сприянням народного депутата України Віктора Бондаря. Святкового настрою додавали прикраси в національно-патріотичній палітрі кольору, якими оформлено площу селища. У храмах Старої Синяви відбувалися церковні служби. Помічник народного депутата України Віктора Бондаря Віталій Іваневич та голова селищної ради Віталій Здебський відвідали Свято-Покровський храм у центрі Старої Синяви, відбувся  молебен за всіх захисників, які віддали життя за волю України,  за тих, хто бореться за її Незалежність, за мир в Україні, за селище та здоров’я  усіх старосинявців. Гості привітали прихожан храму, побажали усім міцного здоров’я, добра, процвітання й миру. Відбувся хресний хід біля пам’ятного Хреста жертвам Холокосту 1932-33 років.

Разом із працівниками Старосинявської селищної ради селищний голова Віталій Здебський та Віталій Іваневич, помічник народного депутата В.Бондаря, відвідали могилу екс-голови селища, воїна АТО Олександра Романенка, світлу пам'ять якого вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

СПОРТИВНІ ЗМАГАННЯ ДО ДНЯ СЕЛИЩА

У цей день проходили спортивні змагання, приурочені до Дня селища та Дня захисника України з волейболу, футболу та тенісу настільного, організовані відділом освіти, молоді, спорту, культури виконкому селищної ради, тренерами Старосинявської ДЮСШ.

Змагання з волейболу проходили в спортивному залі Старосинявського НВК де серед юнаків І місце виборола команда «Оберіг», ІІ місце - команда «Обрій»; серед дівчат - І місце команда «Юність», ІІ місце - команда «Оберіг2». ( Тренер Хоменко О.П.)

Змагання по футболу проходили на спортивному майданчику Старосинявського НВК.

  • У віковій групі 2007р.н. і молодші: І місце- команда «Юніор», ІІ місце- команда «Енергія»;
  • У віковій групі 2009 р.н. і молодші: І місце- команда «Юніор 2», ІІ місце – команда «Реал-Мадрід».

З командою старшої групи футболістів змагалась команда дівчат «Юніорки», яка виборола ІІ місце.(Тренери Гноянко Є.А., Баша В.В.).

Змагання з тенісу настільного проходили в приміщенні Старосинявської ДЮСШ.

  • І місце - Микитюк Владислав , Рудзенко Юлія; ІІ місце - Глєбов Андрій,
  • ІІІ місце - Карпушин Владислав. (Тренери Коростій Н.В., Пікульська Л.М.).

Селищний голова Віталій Здебський привітав юних спортсменів зі святом, подякував тренерам за відповідальну фахову підготовку молодого покоління, патріотичне виховання молоді та за підтримки народного депутата України Віктора Бондаря вручив тренерам короваї, а дітям – набори солодощів, торти.

 

ПЛОЩА СЕЛИЩА ПЕРЕПОВНИЛАСЯ РІЗНОБАРВ'ЯМ ФАРБ

У той же час паралельно на площі селища проходили різноманітні виставки, конкурси, вікторини, «Караоке».

В рамках святкових заходів працівники центральної районної бібліотеки провели цікаву краєзнавчу вікторину «Люби і знай свій рідний край», запитання якої стосувалися історичного минулого та сьогодення нашого краю. Також у бібліотеці організовано книжкову інсталяцію «Дім, що зветься Старою Синявою», на якій представлена література про наше селище, день святої Покрови Пречистої Богородиці, Українське козацтво та матеріали до Дня захисника України.

У шаховому турнірі з нагоди Дня селища взяло участь 11 учасників: пятеро шахістів із Летичівської громади, із Адамполя, Паплинець, Нової Синявки та Старої Синяви. Перше і ддруге місце розділили шахісти Петро Дмитришин (смт Стара Синява) та Юрій Юлійник (смт Летичів); третє місце посів ветеран шахового спорту Анатолію Петечинському, якому уже 86 рік. Грамотою відділу освіти, молоді, спорту, культури виконкому селищної ради нагороджено єдину жінку-шахіста Олену Гетманчук із с.Паплинці.

Селищний голова Віталій Здебський вручив шахістам грамоти селищної ради та грошові винагороди.

Теплі щирі емоції у присутніх викликав конкурс дитячого малюнку на асфальті «Стара Синява моїми очима», який організував колектив Старосинявського будинку творчості школярів. У конкурсі взяли участь понад 30 діток. Журі визначило переможців. Ними стали:

  • І місце – Софія Демко – автор малюнку «Нам тут жити»;
  • ІІ місце – Аміна Ніколаєць - автор малюнку «Ми - за мир»;
  • ІІІ місце – Юлія Фірсова - автор малюнку «Синява – це я».

Переможців конкурсу нагороджено подарунками, а всі учасники отримали солодощі від народного депутата України Віктора Бондаря, які вручили селищний голова Віталій Здебський та помічник народного депутата Віталій Іваневич.

НАГОРОДЖЕННЯ ТА СВЯТКОВІ КОРОВАЇ

  Гордістю за старосинявських захисників, трудівників із різних галузей були переповнені урочисті заходи, вшанування пам’яті захисників різних історичних періодів покладанням квітів, офіційне вручення грамот Старосинявської селищної ради селищним головою Віталієм Здебським працівникам різних установ, організацій, що проходили на центральній площі селища.

Селищний голова Віталій Здебський щиро привітав усіх присутніх на заході: Дорогі жителі Старосинявської громади!

Сьогодні ми відзначаємо п’ять важливих подій - День захисника України, свято Покрови Пресвятої Богородиці,  День українського козацтва, День УПА та 475 років нашій рідній Старій Синяві.

Наше містечко славиться талановитими, добрими й трудолюбивими людьми, які створюють його сьогодення та майбутнє.

Саме завдяки вашим старанням, умілим рукам, натхненній праці  Стара Синява і живе. Ми довели, що ми - громада, яка може самостійно стояти за інтереси жителів, працювати на своїй землі, разом з інвесторами дбати про добробут сіл, наводити благоустрій, будувати, відновлювати та сумлінно працювати. Я дуже вдячний усім за це.

В цей день ми з вдячністю згадуємо всіх, хто боронив нашу землю від ворога. Велика подяка нашим воїнам, які захищали і захищають територіальну цілісність та недоторканість України на Сході. Спасибі вам за все. Вічна пам'ять героям-землякам, які віддали своє життя за нашу державу та мир на землі.

Шановні мешканці селища! Бажаємо вам міцного здоров’я, натхнення, родинного затишку та успіхів. Низький уклін і велика шана вам за самовіддану працю!

Зі святом вас!

Селищний голова Віталій Здебський нагородив грамотами селищної ради та подарунками:

  • Делікатну Тетяну Степанівну – соціального робітника Старосинявського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг);
  • Грохольську Галину Василівну – методиста дошкільної освіти методичного кабінету відділу освіти, молоді ,спорту,культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради;
  • Колектив Старосинявської дитячої музичної школи відділу культури, національностей, релігії та туризму Старосинявської селищної ради;
  • Куцман Ольгу Василівну – медичну сестру загальної практики сімейної медицини Старосинявської АЗП-СМ;
  • Бойсан Світлану Євгенівну – заступника головного лікаря медичної частини Старосинявської районної центральної лікарні,
  • Кривіцького Ігоря Степановича – тракториста КП «Старосинявський комунгосп»;
  • Мацібору Ігоря Тимофійовича – водія асенізаційного автомобіля КП «Старосинвський водоканал №1»;
  • Хоменка Ігоря Вікторовича – працівника 34 ДПРП пожежного рятувальника молодшого сержанта цивільного захисту;
  • Купчишину Анжелу Володимирівну - слідчого слідчого відділення Старосинявського відділення поліції Старокостянтинівського відділення поліції ГУ НП у Хмельницькій області лейтенанта поліції;
  • Ткачова Михайла Михайловича – розвідника-далекомірника А 3215 ,учасника АТО;
  • Синковича Юрія Васильовича – водія –механіка А3215,учасника АТО;
  • Герасимчука Олександра Миколайовича, майстра з ремонту транспорту Старосинявського РЕМ.

Теплі вітання адресували з ювілейною датою селища помічник народного депутата України Валерій Антонишин, заступник голови райдержадміністрації Оксана Ліщишина, яка вручила грамоти обласної державної адміністрації та подарунки – колишньому голові селищної ради Валентину Васильовичу Снозу, та учаснику бойових дій в зоні АТО Руслану Вікторовичу В’юну.

З нагоди Дня захисника Вітчизни працівники селищної ради вручили запашні свіжовипечені короваї усім учасникам бойових дій в зоні АТО за сприянням агрокомпанії «Кернел».

Хвилю радісних емоцій   викликали щирі вітання зі святами, святковий концерт творчої молоді та творчих колективів громади, організований відділом культури, туризму, національностей та релігій виконавчого комітету селищної ради (начальник Богдан Німець), сучасний святковий концерт, котрий відбувся у Старій Синяві за підтримки Народного депутата України  Бондаря  Віктора Васильовича, лунали пісні у виконанні артистів Олени Дарк та Олександра Зайченка.

Селищна рада дякує за підтримку в проведенні святкових дат народному депутату України Віктору Васильовичу Бондарю та керівництву фонду «Разом з КЕРНЕЛ» Олександру Ременяку.

Взагалі свято згуртувало і молодь, і старше покоління в  єдину  родину, яка проживає в нашому рідному селищі і бачить тільки  гарне майбутнє – в достатку,  успіхах, здоров’ї, взаєморозумінні, мирі та злагоді.

Прес-служба ОТГ.