І знову про децентралізацію. Наша знімальна група побувала в ще одній об’єднаній територіальній громаді – Старосинявській. Вона на Хмельниччині особлива, бо утворилась в межах цілого району. Тут запевняють: в умовах «сам собі господар» громаді живеться добре, бо за півроку вже встигли знайти нового інвестора, перевиконати бюджет та запросити колег з Полтавщини, аби поділитьсь досвідом.

Старосинявський район ще донедавна вважався бідним та депресивним, розповідає сам голова громади. Та додає: відколи тут створили громаду, бюджет вперше перестав бути дотаційним. А ще тут вдалось залучити заможного інвестора.

У рамках реформи довкола Старосинявськї селищної ради об’єднались 45 населених пунктів району та понад 20 тисяч людей. Тож уСтарій Синяві виникло своєрідне «тривладдя», бо тепер в межах однієї громади фактично діють рада громади та районна ради, а ще райдержадміністрація.

А ще керівник офісу реформ додає: універсальної стратегії розвитку не має, тож кожна громада шукатиме свій шлях.

Перейняти такий досвід на Хмельниччину спеціально приїхали гості з Полтавщини. Там теж не хочуть ділити район, а тому вирішили взяти за приклад Старосинявську громаду.

За матеріалами телерадіокомпанії "ПОДІЛЛЯ - ЦЕНТР"