Фото без опису Кожен факт бездіяльності, саботування реформи місцевого самоврядування, особливо з боку представників виконавчої влади, не залишається поза увагою, - В’ячеслав Негода

 Обов’язком обласних та районних державних адміністрацій є донесення до населення, посадовців органів місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад повної, всебічної інформації про офіційну політику Уряду, зокрема і щодо децентралізації, переваг формування спроможних громад.

 Держадміністрації повинні спільно з жителями сіл, селищ, міст визначити перспективні плани майбутніх громад, надати допомогу в обрахуванні фінансової, економічної спроможності і стратегії розвитку кожної майбутньої об’єднаної громади, надавати їм всебічну підтримку. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, спілкуючись із журналістами.

«Представники місцевих державних адміністрацій мають щодня працювати з населенням та органами місцевого самоврядування, роз’яснюючи їм переваги децентралізації, добровільного об’єднання громад. Дуже помітно: де адміністрації відповідально і професійно виконують свої обов’язки – зустрічаються жителями, проводять громадські обговорення, навчання для представників органів місцевого самоврядування, сприяють у проведенні необхідних формальних процедур об’єднання громад – там є розуміння населення суті реформи і люди охоче йдуть на зустріч якісним змінам. Так само помітно, коли місцеві органи виконавчої влади або відсторонилися від цих питань, або відверто саботують, розповідаючи людям різні міфи про реформу», - сказав перший заступник Міністра.

Він також назвав неприпустимим будь-який тиск на громади як щодо стримування процесу об’єднання, так і щодо змушування до об’єднання.

«Кожен факт бездіяльності, саботування реформи чи тиску з боку державних органів, якщо нам про це стане відомо, не залишається поза увагою. Якщо такі факти справді матимуть місце, реакція буде миттєвою, і хтось може поплатитися посадою. Такі прецеденти є. Тому нам важливо завжди мати зворотний зв’язок з громадянами, із засобами масової інформації, щоб знати про такі випадки», - сказав В’ячеслав Негода.

ПРЕС-СЛУЖБА МІНРЕГІОНУ УКРАЇНИ