Децентраліззація може принести користь для українських родин, однак не всі представники влади її підтримують. Про це в ефірі 24 Каналу розповів віце-прем'єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Про будівництво опорних шкіл

Мета дуже проста. Дитина, яка ходить до початкової школи, має ходити в своєму населеному пункті, де б це не відбувалося. Якщо дитина підростає, то ми повинні дати якісну освіту. Яка передбачає не тільки знання іноземної мови, але й технічне забезпечення для навчання. І ця дитина після закінчення опорної школи буде здатна конкурувати зі своїми європейськими ровесниками. Сьогодні запроваджено відкриття 144 шкіл по програмі Міносвіти. Нам потрібно, щоб це відбувалося в об’єднаних територіальних громадах, тому що там сформовані громади, шкільні простори на базі початкових шкіл, які можна приєднати до опорних шкіл. Уряд виділив 600 мільйонів гривень на придбання шкільних автобусів. Ще 200 мільйонів гривень пішло на обладнання цих шкіл – меблі, лабораторії. З трьох мільярдів гривень фонду регіонального розвитку, які були відправлені державою на підтримку саме регіональних проектів – 70 відсотків – це на школи.

Впровадження децентралізації

Для держави – це руйнація старої радянської системи, коли в Києві приймається рішення, що слід робити звичайній громаді, яка вирішує свої проблеми – інвестиційні, освітні, охорони здоров’я чи соціального захисту. Це дає можливість імплементації України до Європейського союзу через принципи управління. Саме головне – через податки, які залишаються на місцях, а не піднімаються наверх, і потім розподіляються з центру. Що дає для української родини. Щоб дитина, яка народилась, вона пішла в якісний дитячий садок, школу. Люди старшого віку отримували первинну медичну допомогу та соціальний захист саме в тій громаді, де вони проживають. Вчора Президент був у Маріуполі, і відкрив центр надання адміністративних послуг, де замість радянської паспортистки є молоді люди, які є обличчям влади.


Гальмування процесу децентралізації

У Херсонській області обласна рада не хоче випускати важелі впливу зі свої рук і починає гальмувати цей процес Боротися дуже просто. Є мотивація людей – управляти своїм життям. І є державні закони, які допомагають в цьому. Єдине – на все потрібен час. Дуже важливо, щоб процес йшов добровільно.


Фінансування децентралізації: допомога Євросоюзу

15 вересня буде запуск програми U-LEAD. Це, мабуть, найбільший проект, який є допомогою Євросоюзу в Україні щодо реформ децентралізації, і досить значна частина цієї кампанії буде витрачена на комунікаційна складову. Мова йде про 97 мільйонів євро, який виділили в ЄС на програму.


Чи матимуть громади вплив на правоохоронні органи

Муніципальною дружиною не можна підмінити захист від кримінальних злочинів. І саме захист від кримінальних чи економічних злочинів – це питання держави. І тут відносини потрібно вибудовувати таким чином, щоб громада довіряла Національній поліції з точки зору громадської безпеки.


За матеріалами 24-го каналу.