Відеорепортаж із сесійної зали телеканалу "Ексклюзив": позиція та коментарі.

Селищний голова Віталій Здебський: «Згідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» старостинські округи формують депутати селищної ради…»

Про це неодноразово наголошувалося на сесіях селищної ради. Чинне законодавство не повинно порушуватися ні зі сторони депутатів, керівництва загалом, ні зі сторони присутніх на сесії. В районі є відповідні державні органи, обов’язком яких є врегульовувати конфлікти та контролювати соціально-політичну обстановку на території району. Мали місце: організовані акції проти діяльності громади, процесу децентралізації, чинився тиск на депутатів селищної ради, розпалювання міжособистісного конфлікту, однобоке політичне бачення, підбурювання жителів сіл, без інформування реальних і правдивих фактів. Усі звернення громадян з цього питання розглянуті, проаналізовані на засіданнях виконавчого комітету та постійних депутатських комісіях.

Склалася ситуація: депутатам необхідно чітко визначитися щодо критеріїв формування старостинських округів та проведення виборів:

  • створення старостинських округів як додаткових робочих місць і результат діяльності старост у відповідній кількості (політичний напрямок);
  • спрямованість на розвиток територіальної громади та її соціально-економічний розвиток (економічний напрямок).

 

Голова Старосинявської РДА Ігор Русий: «Чи є ще громади в Хмельницькій області, де не проведено вибори? …»

За офіційними даними Відокремленого підрозділу «Центру розвитку місцевого самоврядування» у Хмельницькій області діє більше 40 ОТГ, вибори старост відбулися менше ніж в половині з них. Кошти на вибори використано з місцевих бюджетів ОТГ.

Згідно пункту 3 Прикінцевих положень Закону "Про добровільне об’єднання територіальних громад" у селах, селищах, в яких знаходилися органи місцевого самоврядування територіальних громад, що об’єдналися, обов’язки старости до обрання на перших виборах старости виконує особа, яка здійснювала повноваження сільського, селищного голови відповідної територіальної громади до об’єднання. Це не є порушенням, так трактує закон.

Процес децентралізації на контролі в Президента та Уряду. (Офіційний портал «Децентралізація»)

Прес-служба ОТГ.