Фото без описуПередостанні квітневі дні уже 32 роки приносять в буденне життя кожного українця тривогу і заставляють задуматися над роллю людини на планеті… Щороку  26 квітня  Старосинявщина  віддає данину світлій пам’яті загиблих  ліквідаторів на Чорнобильській АЕС.

У цей день до Пам’ятного знаку ліквідаторам на  ЧАЕС, що в центрі  містечка,  крокувала колона працівників організацій та установ району, структурних підрозділів селищної ради, щоби вшанувати героїв-рятувальників в 30-км зоні атомного лиха покладанням живих квітів, спільною молитвою та  згадкою про ті дні.

Ведучі заходу Зоя Ткачук та Олег Поліщук відкрили мітинг-реквієм, прозвучав Гімн України. Благочинний Старосинявського району, митрофорний протоієрей УПЦ КП Олег Макаровський  провів  поминальну літію, у своїй промові висловили щиру вдячність  ліквідаторам на ЧАЕС, наголошував на найвищих людських цінностях – збереженні життя та усього живого, поваги та взаєморозуміння один до одного, миру та злагоди у спільній справі на розвиток країни, громади.

Зі словами скорботи та шани за загиблими, вдячності ліквідаторам на ЧАЕС звернулися до присутніх голова райдержадміністрації Ігор Русий, секретар селищної ради Наталія Гарник, голова районної організації «Союз. Чорнобиль України» Наталія Грицева.

У своєму виступі секретар селищної ради Наталія Іванівна Гарник відмітила:

Шановні учасники заходу!

Сьогодні минає 32 роки від дня Чорнобильської катастрофи. Чорнобиль продемонстрував могутність і, водночас, безсилля людини. Чорнобильська трагедія – це жорстке попередження людству.

Завдяки мужності і героїзму тисяч ліквідаторів  були усунені наслідки аварії на ЧАЕС. Мешканці нашого району  у перші дні страшного лиха прибули на Чорнобильську станцію і вступили у бій з невидимим ворогом – радіацією.

Чорнобиль практично торкнувся кожного з нас – хвороби, скалічені долі наших рідних, близьких і зовсім невідомих людей, хто ліквідовував наслідки аварії.

Ми глибоко вдячні всім учасникам ліквідації наслідків найбільшої техногенної катастрофи на планеті, які виявили героїзм, самовідданість та мужність в тих екстремальних обставинах.

Низько вклоняємось перед людським подвигом, відвагою ліквідаторів нашої громади, які не думали про нагороди, відзнаки, не ховалися за спини товаришів, навіть частково не усвідомлювали, на яку особисту небезпеку наражаються.

Вічна вдячність живим і світла пам'ять загиблим! Шановні ліквідатори!

Щиро бажаю всім вам,  вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Нехай сонце зігріває вас своїм теплом ще багато років та завжди поруч з вами буде людська подяка за ваші добрі справи!

Хай ніколи не повториться жах чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій.

За день перед проведенням мітингу працівники КП «Старосинявський комунгосп» провели благоустрій парку, де встановлено Пам’ятний знак чорнобильцям: упорядкували територію, обкосили газон, організували побілку дерев та бордюрів.

Рятувальники Старосинявського РС ДСНСУ в Хмельницькій області тримали варту, прозвучали тривожні звуки сирени, до Пам’ятного знаку Чорнобильцям покладено живі квіти.

 

Фото без опису