25 квітня відбувся обласний семінар-практикум директорів закладів позашкільної освіти на тему: «Співпраця опорного закладу з позашкіллям – один з аспектів реалізації творчої свідомої особистості вихованця», на якому розглянуто теоретико-методичну основу співпраці опорного закладу і Будинку творчості школярів та можливості успішного співробітництва загальної та позашкільної освіти (в умовах децентралізації) задля формування компетентностей, необхідних для успішної самореалізації учнівської молоді в суспільстві, обговорено перспективи співпраці опорного закладу і закладу позашкільної освіти в умовах децентралізації.

Також представлено кращі практики співпраці опорного і позашкільного закладів, активізацію взаємодії опорного закладу і закладу позашкільної освіти.

В семінарі взяли участь:

  • Гончарук Григорій Макарович, директор Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді, Заслужений працівник освіти України;
  • Попик Олександр Федорович, проректор з науково – методичної роботи Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти;
  • Жолобок Наталя Красномирівна, заступник директора з навчальної роботи Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді;
  • Гаєвська Марія Володимирівна, заступник директора з навчально-методичної роботи Хмельницького обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді;
  • Орловська Надія Михайлівна, методист ХОІППО;
  • Лакуста Світлана Віталіївна , заступник голови Старосинявської селищної ради;
  • Пузирук Олександр Миколайович, начальник відділу освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради
  • Ткачук Олександр Миколайович, директор Старосинявського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів, гімназія» імені Олександра Романенка;
  • Євтух Лариса Валерянівна, заступник директор з виховної роботи Старосинявського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа I-III ступенів, гімназія» імені Олександра Романенка;
  • Стасюк Ніна Петрівна, директор Старосинявського Будинку творчості школярів.

Заступник селищного голови Світлана Лакуста під час семінару відмітила:

-Ми раді вітати вас на нашій славній Старосинявській землі. Для нас честь, що обласний семінар-практикум проходить саме на Старосинявщині, що сьогодні ми маємо можливість приймати в себе поважних гостей, і нашим педагогам є що показати, є чим поділитися зі своїми колегами.

В 2015 році жителі всіх 44-ти населених пунктів Старосинявщини виявили бажання об’єднатися з метою збереження району як однієї територіальної одиниці в одну об’єднану територіальну громаду. Це стало унікальним явищем на той час в історії місцевого самоврядування України, адже ми були тоді одними з перших.

Одним із вагомих управлінських повноважень, які отримала Старосинявська селищна рада – об’єднана територіальна громада є можливість формування власної і ефективної системи забезпечення освітніми послугами населення громади.

В громаді створено відділ освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради, в оперативне управління якого передано мережу навчальних закладів, яка зараз складається з 17 загальноосвітніх навчальних закладів (1547 учнів), 22 дошкільних навчальних заклади (531 дитина) та 2 закладів позашкілля: Старосинявська ДЮСШ та будинок творчості школярів (відповідно 320 та 540 вихованців).

Як ви бачите, позашкільні заклади нашої громади є невід’ємним компонентом освітньої структури, який сприяє всебічному, гармонійному розвитку особистості учня, його соціальній адаптації та самореалізації в суспільстві. Вони доповнюють шкільну освіту та створюють позитивне виховне середовище для учня.

Хочу сказати, що наша громада багато приділяє уваги освітній галузі в цілому, в тому числі і закладам позашкілля. Останніми роками багато зроблено для зміцнення матеріально-технічної бази освітніх закладів. Про це детально зупиняться в своїх виступах Олександр Миколайович та керівники закладів. Я ж хочу лише сказати, що в загальному фінансування галузі освіти в 2017 році склало 57 359,1 тис. грн., а це понад 50-ти відсотків коштів бюджету Старосинявської селищної ради, в тому числі 25 032.3 тис. грн. – це освітня субвенція, 32 326.8 тис.грн. – кошти місцевого бюджету. Фінансування закладів позашкілля склало 1 872 тис. грн.

На 2018 рік в селищному бюджеті передбачено коштів на утримання галузі освіта 72 150 тис. грн., в тому числі на будинок творчості школярів та дитячо-юнацьку спортивну школу – 2 202 тис. грн.

Безперечно, поряд із досягненнями є достатньо проблем, які ми поступово, крок за кроком вирішуємо. Селищна рада і надалі буде докладати всіх зусиль, аби створити нашим дітям успішні умови для самореалізації.

Учасники обласного семінару практикуму переглянули виставку-презентацію робіт вихованців Старосинявського Будинку творчості школярів та персональну виставку вишиванок методиста Будинку творчості школярів Скрипник Лілії Андріївни та відвідали майстер-класи гуртків:

  • НАРОДНИЙ РОЗПИС»
  • «НАРОДНА ЛЯЛЬКА»
  • «ПИСАНКАРСТВО»
  • «ГРАФІКА»
  • «ДИЗАЙН»
  • «ІЗОНИТКА»
  • «КВІЛІНГ"

На обласному семінарі було висвітлено питання методичного супроводу освітнього процесу закладів позашкільної освіти в умовах становлення об’єднаних територіальних громад в Хмельницькій області.

Адже позашкільна освіта за змістом і спрямованістю стала однією з важливих ланок модернізації освітнього простору Старосинявської об’єднаної територіальної громади, є сьогодні потужним чинником мотиваційного розвитку, самореалізації, професійного самовизначення та формування життєвої компетентності особистості.

Тому сьогодні освіту і виховання дітей та учнівської молоді у позашкільних навчальних закладах ОТГ ми розглядаємо не як додаток до навчально-виховної діяльності школи, а як самостійний, і головне, самоцінний вид якісного навчання і виховання, який ніколи ніякою школою замінений не буде, оскільки чим вище буде зростати рівень шкільної освіти, тим буде ширший спектр освітніх інтересів, уподобань і запитів особистості, які загальноосвітня школа задовольнити не в змозі.

Сфера позашкільної освіти перебуває на важливому етапі свого розвитку.

Освіта сьогодні це не лише навчання, а й гармонійний і всебічний розвиток кожної дитини, як особистості.

 

 

За матеріалами семінару.