Фото без описуУкраїна, Молдова та Грузія визначилися із напрямком свого розвитку і мають стати членами Європейського Союзу та Північноатлантичного альянсу, переконаний Президент Петро Порошенко.

«Зараз є час для стратегічних рішень щодо визначення східноєвропейських кордонів Європейського Союзу та НАТО. Наголошую, що кращої нагоди не буде. Україна, Молдова та Грузія належать до Західного альянсу та мають бути його частиною», - заявив Глава Української держави під час виступу на 11-й Безпековій конференції у Києві.

На його думку, ці питання мають бути у порядку денному під час наступних зустрічей вищого рівня у НАТО та ЄС.

«Щодо НАТО – ми будемо наполягати на Програмі посилених можливостей для України та Плані дій щодо членства. Щодо ЄС – ми будемо поступово просувати всеохоплюючу секторальну інтеграцію паралельно з Угодою про асоціацію. Я маю на увазі Єдиний цифровий ринок. Я маю на увазі Енергетичний союз. Я маю на увазі асоціацію з Шенгенською зоною, так зване Східне партнерство +. Нові амбіційні цілі і завдання для тих країн, включаючи Україну, Молдову і Грузію, які визначили свій шлях», - наголосив Президент.

Петро Порошенко також підкреслив, що цей шлях визначило навіть не стільки керівництво держави: «Народ визначив цей шлях і демонструє дуже потужну підтримку цього вектору».

Глава держави окремо подякував литовським друзям України «за вчасну ініціативу щодо Плану Маршала для України». «Тримайтеся. Нехай вас ніхто не зіб’є. Ми з вами. Ми вистоїмо. Ми переможемо», - сказав він.

Фото без опису