Фото без описуУ центрі  Старої  Синяви біля  Меморіалу  жертвам Голодомору 1932-33 років, там, де вперше у 2013 році відбувалися пам’ятні дні із вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні, проходили заходи із вшанування пам’яті Героїв Небесної сотні та полеглих воїнів АТО, організовані відділом культури, національностей, релігій та туризму виконавчого комітету селищної ради та районним Будинком культури.

Колона працівників та установ, структурних підрозділів селищної ради, організацій та установ, РДА із квітами прямувала до місця проведення заходу.  Вшанувати світлу пам'ять загиблих в мирний час - бійців та мирних жителів,і віддати шану полеглим у боротьбі за незалежність України прийшли секретар селищної ради Наталія Гарник, голова райдержадміністрації Ігор Русий, учасники антитерористичної операції, волонтери, представники громадських організацій, політичних партій, релігійних конфесій та жителі містечка.

Священик української православної церкви Київського Патріархату  Благочинний Старосинявського району Олег Макаровський відправив богослужіння - поминання загиблих та прочитав спільну молитву за Україну, яку підтримали присутні.

У своїх виступах секретар селищної ради Наталія Гарник, голова райдержадміністрації Ігор Петрович Русий наголосили, що в теперішній нелегкий час важливим і необхідним фактором у житті є мир та бажання до взаєморозуміння, що боротьба за Україну триває і тепер – в умовах російської агресії, яка продовжується.

20 лютого чотири роки тому відбувся штурм активістів, які стояли на Майдані за нову державу. За три дні – з 18 по 20 лютого – 4 роки тому в центрі Києва загинули більше 100 людей. Загиблих охрестили Героями Небесної Сотні.
Цей день -  не просто день пам'яті. Це день, коли відбувся злам у свідомості кожного з нас…  Свята пам'ять про тих, хто ціною власного життя виборював право на краще європейське  майбутнє України.

Виступаючі подякували захисникам миру та цілісності країни, побажали злагоди, добра та міцного здоров’я учасникам заходу.    Досить схвилювала усіх пісня майдану  "Плине кача", яка стала  Гімном Революції Гідності; у виконанні артистів районного Будинку культури Анатолія Лотишка, Ніли Лотишко та Зої Ткачук звучали патриотичні пісні. Полеглих захисників України вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів, запаленням лампадок, які ставили біля портретів перших загиблих на  майдані. 

Виступила Любов Сердунич, голова Старосиянвської РО ВУТ «Просвіта» : … Разом з усією Україною я сьогодні (і не лише сьогодні) в жалобі за всіма тими, хто віддав життя за Україну: і за героїв Небесної Сотні, і за полеглих на буремному сході, серед яких – і наші краяни…
Однак вшанувати і помолитися – це надто мало, тож мій виступ буде не популярним і для когось, може, й не зручним, але «люби, Боже, правду», як мовиться; «пізнаймо правду – і правда визволить нас».
Знаю, що тут присутні й люди, які скептично говорять про події на Майдані, як і про сучасну війну: мовляв, що дав той ваш Майдан, нічого ж не змінилося?». Або: «Якби не Майдан, то не було б війни».  Проте критикувати і обурюватись – легше. Важче – самому стати до лав борців. Чомусь на Майдані зі старосинявців були одиниці (як і на Помаранчевій революції)… 

Учасник Революції Гідності, лікар-хірург Федір Пилипович Міщенко у своїй промові згадував ті дні революції, як він рятував поранених, як хвилювалися за кожну хвилину життя, виборюючи світле майбутнє для українців ціною власного, бо тоді вірилося, що все можна змінити на краще, досягти іншого рівня життя…

 

Вічна пам'ять загиблим!

Миру та злагоди, добра усім живим!

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.