Старосинявський  центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Старосинявської селищної ради  інформує  про «Сімейні форми влаштування та підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування»

Згідно з чинним законодавством, в Україні діють чотири юридично визнані сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: усиновлення (удочеріння), опіка (піклування), прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, було й залишається пріоритетною формою влаштування цих дітей.

На сьогоднішній день наша держава законодавчо врегулювала питання ще  2 – х форм роботи з дітьми:  патронату над дитиною , а також послуга наставництва (волонтерська).

Патронат

Патронатна сім’я – це люди, які готові на професійних засадах, займаючись тільки патронатом, приймати дітей у свою сім’ю – це тимчасові сімейні притулки.  Патронатна сім’я – це патронатний вихователь і помічник. Патронатний вихователь не може завжди знаходитися з дітьми, тому завжди має бути помічник, який може залишитися з дітьми. Ці люди мають бути готові, що в сім’ю можуть потрапити будь-які діти у будь-який час, вони можуть бути з різними вадами та з різними емоційними проблемами, тобто діти, які залишилися без піклування батьків.

Це фактично нова професія, бо патронатний вихователь, на відміну від прийомних батьків, батьків-вихователів, опікунів, не може працювати на іншій роботі, а працює лише патронатним вихователем, за що отримує заробітну плату в розмірі 5 прожиткових мінімумів для працездатної особи, окрім цього, на утримання кожної дитини нараховуються кошти в розмірі двох прожиткових мінімумів відповідно до віку дитини. Якщо в сім’ю потрапляє дитина з інвалідністю, з ВІЛ-інфекціє, тоді до цієї суми дораховується ще 10%.

Договір, який укладається з патронатним вихователем, обумовлює права та обов’язки патронатного вихователя і його помічника. Обов’язковою умовою після проходження необхідної процедури збору документів та спілкування з людиною, є проходження спеціального навчання і отримання рекомендацій щодо створення патронатної сім’ї.

На сьогоднішній день патронатна сім’я утримується за кошти державного бюджету, з 2019 року фінансування перекладається на місцеві бюджети. Це фактично буде нова соціальна послуга громади міста – сім’я, яка готова приймати діток терміново.

Обов’язковими умовами перебування дитини у патронатній сім’ї є поміщення дитини у сімейну форму виховання або повернення її у біологічну сім’ю, коли вирішуються її проблеми за термін перебування дитини, а цей термін може тривати від 3 до 6 місяців, - за цей час має бути вирішене питання подальшого переміщення цієї дитини.

Наставництво

Це ще одна форма роботи з дітьми, які залишилися без піклування батьків і виховуються в інтернатних закладах. Ці діти на самоті залишаються зі своїми потребами, вони не мають досвіду сімейного виховання та взаємин між батьками, не знають, як професійно визначитися та заповнити власний вільний час корисним дозвіллям. Наставник - це людина досягнувши 18 років, яка не бере дитину жити до себе, а здійснює над нею шефство, на тривалий термін у 2-3 роки. Вона спілкується з дитиною, допомагає вчити уроки, готувати їжу і прагне стати дитині другом. Наставники – це люди-волонтери, які не отримують за допомогу гроші, тоді, як патронатні вихователі мають матеріальну винагороду. Вони повинні бути готовими в будь-який момент взяти дитину, яка перебуває у кризі і яку потрібно розмістити в їхній сім’ї.

Організація наставництва  здійснюється центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання дитини.

Якщо Ви маєте намір створити патронатну сім’ю чи стати наставником, звертайтеся за адресою: смт Стара Синява, вул. Грушевського, 1. тел. для довідок: 2-07-91 Старосинявський ЦСССДМ.

 

Старосинявський ЦСССДМ.