Фото без описуБагато років категорії працівників, які підлягають медичним оглядам, визначали органи санепідемслужби України. На теперішній час  ці функції виконує Державна служба з питань праці. Медичні огляди працівників провадять у Порядку, затвердженому  наказом МОЗ від 21.05.2007 № 246.

Роботодавець має подати заяву до територіального органу Держпраці (Управління Держпраці у Хмельницькій області,  розташоване за адресою м.Хмельницький, вул. Кам’янецька,74), після чого лікар з гігієни праці визначає категорії працівників, що підлягають періодичному медичному огляду.

До заяви роботодавець має додати штатний розпис та протоколи лабораторних досліджень умов праці з визначенням шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу на конкретних робочих місцях, складених спеціалізованими закладами.

На підставі протоколів лабораторних досліджень і власного обстеження лікар з гігієни праці Управління Держпраці складає Акт визначення категорій працівників, що підлягають періодичному медичному огляду.

Упродовж місяця роботодавець має скласти на підставі Акту поіменний Список працівників, які підлягають періодичним медичним оглядам.

Список складається у чотирьох примірниках:

  •  перший — залишиться у роботодавця;
  •  другий — слід надіслати до закладу охорони здоров’я;
  •  третій — Управлінню Держпраці в Хмельницькій області;
  •  четвертий примірник передають до Летичівського відділення Фонду соціального страхування України (смт Стара Синява вул. Івана Франка, 7).

Далі роботодавець має укласти договір про проведення медичного огляду із закладом охорони здоров’я, що акредитований із профпатології.

Заклад охорони здоров’я розраховує вартість медогляду, складає план-графік та погоджує його із роботодавцем.

Завдання роботодавця — забезпечити своєчасне та організоване проходження працівниками медоглядів та обстежень. Для цього видається наказ про проведення медоглядів та призначення відповідальних осіб. Проходження медоглядів — обов’язок працівників.  Працівники зобов’язані пройти медичний огляд. Якщо працівник відмовляється проходити медичний огляд, роботодавець має право притягнути його до дисциплінарної відповідальності та відсторонити від виконання обов’язків без збереження заробітної плати.

Комісія закладу охорони здоров’я оформляє Заключний акт, який складається у шести примірниках — один примірник залишається в закладі охорони здоров’я, що проводив медогляд, інші надаються роботодавцю, представнику профспілкової організації або уповноваженій працівниками особі, профпатологу, територіальному органу Держпраці, відділенню Фонду соціального страхування. Останній етап — Територіальні органи  Держпраці  погоджують Заключний акт, а за потреби — надають рекомендації щодо покращення умов праці та профілактики професійних захворювань.

Сектор з профілактики виробничого травматизму
 та охорони праці Летичівського відділення
 управління  ВД  ФССУ  в Хмельницькій області
                                                                                                                       смт Стара Синява