Фото без описуПитання оформлення права власності на земельні ділянки вимагає чимало затрат часу і, звісно, коштів. Які проблемні питання відносно земельних справ існують на сьогодні, хто і як  надає право  громадянам на отримання земельних ділянок?  Про ці та інші питання говорили журналісти  телеканалу «ОБОЗ ТВ» (Київ),  котрі запросили до співбесіди голову Старосинявської ОТГ Віталія Едуардовича Здебського ( 6 хв 20  сек ).

У Старосинявській селищній раді  (ОТГ) майже 2 роки створено відділ земельних ресурсів виконавчого комітету селищної ради.  Позитивні зміни за рахунок створення відділу  спостерігаються  в фаховому та неупередженому розгляді звернень громадян. Спеціалісти відділу проводять  виїзні перевірки додержання  вимог земельного законодавства громадянами-жителями громади,   вирішують земельні спори спеціальною комісією, наголошують на дотриманні   правил добросусідства.

Громада має можливість планувати відведення земельних ділянок зі зміною їх цільового призначення у відповідності до необхідності розташування виробничих об’єктів, кількості працездатного населення, в тому чи іншому населеному пункті. Так,  в населеному пункті  с. Адампіль проведено зміну цільового призначення земельної ділянки площею 1,5 га із земель сільськогосподарського призначення в землі промисловості у зв’язку із будівництвом промислового об’єкту.  В населеному пункті смт Стара Синява заплановано під відведення майже 100 га земель промисловості для будівництва фотовольтаїчної (сонячної) електростанції, а це все надходження до місцевого бюджету, реалізація звернень громадян.

Створення єдиного відділу дає можливість контролювати використання та безоплатну передачу у власність громадянам земельних ділянок різного цільового призначення, так як жителі мали земельні ділянки в різних сільських радах і було проблематично перевірити реалізацію їхнього права.

Створення відділу дає  можливість Старосинявській селищній раді  приймати рішення у відповідності до вимог  земельного законодавства  в частині правового забезпечення реалізації цих рішень.

 


Підготовлено Прес-службою ОТГ.