Фото без описуЯкщо під час грози на стінах вашої кімнати спостерігаються жовтогарячі відсвіти і вам здається, наче за вікном розпалили багаття, не вірте цьому «здається». Потрібно негайно зачинити кватирку (якщо ще не пізно) — до вас у гості проситься кульова блискавка. Це — куля діаметром від 10 до 35 см. Найчастіше має жовтий колір (не виключається й інше забарвлення), температура від 100 до 1000 градусів, а вага 5-7 г.

Кульова блискавка дуже любить проникати у будинки. Предмети й перешкоди на шляху її анітрохи не лякають. Вона вміє проникати в різні щілини (розетки, домофони тощо), але от вилітати з них вона, швидше за все, не буде.

Термін життя цього явища науці також не відомий (може, від 30 секунд до кількох днів). Смерть кульової блискавки супроводжується вибухом, розпаданням на кілька частин або поступовим згасанням.

1. Якщо в приміщенні кульова блискавка, не хапайтеся за залізні предмети.
2. Не пробуйте втекти від неї, не намагайтеся вигнати блискавку віником, книгою тощо.
3. Стійте, не рухаючись, зберігайте спокій (нічого страшного не має при цьому статися).
4. Якщо поруч двері, а кульова блискавка на пристойній відстані від вас, сховайтеся за ними.

Ураженому блискавкою можна допомогти.

Якщо поруч з вами виявилася людина, уражена або контужена блискавкою, не бійтеся торкатися до неї — заряду в тілі потерпілого не залишається. Треба пам’ятати, що не всяке ураження блискавкою смертельне!

Людині можна допомогти, надавши першу допомогу. Основна причина смерті при ударі блискавкою — порушення діяльності серця і легенів. Тому постраждалому варто робити штучне дихання і масаж серця, не зупиняючись більш ніж на хвилину, і припиняти тільки тоді, коли в потерпілого з’явилися явні ознаки смерті.

Подекуди існує забобон, що ураженій блискавкою людині можна допомогти, закопавши її тіло в землю. Цим можна тільки нашкодити, тому що потерпілий у такому стані особливо має потребу в посиленому припливі повітря до тіла.

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ!

Всі електричні прилади, а також мобільні телефони, є своєрідними приймачами для кульових блискавок. Тому ні в якому разі не користуйтеся ними під час грози.

Будьте розсудливі! Бережіть себе, своїх рідних і друзів!