Фото без описуУ Хмельницькому вперше відбувся форум регіонального розвитку "Розумне зростання Хмельниччини та розвиток територій".

На захід з'їхалися представники тергромад Хмельниччини та інших областей, експерти з децентралізації в Україні та Європі. Загалом близько 100 учасників та 14 спікерів. Говорили про те, як забезпечити нашому регіону розумне зростання в освіті, просторі та інвестиціях.

Старосинявську ОТГ представляли перший заступник селищного голови Андрій Карпушин та керуючий справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук.

Як зазначив у своєму виступі під час відкриття форуму голова облради Михайло Загородний, такі зібрання необхідні для того, щоб очільники громад переймали досвід в інших, брали приклад. Хмельниччина, станом на сьогодні має 33 ОТГ.

"Завдяки учасникам форуму в області та Україні відбувається реформа децентралізації. Зараз багато тих, хто був противником реформи беруть активну участь у її розвитку. Уже бачимо успішних 33 громади, думаю, що наступні 6, які ідуть на вибори у грудні, також такими стануть. Але щоб кожен знайшов свою особливість і зростання громад було розумним, потрібне ефективне спілкування", зазначив голова обласної ради.

Фото без опису

 

Хмельниччину щасливим краєм назвав директор з питань науки та розвитку ГО "Інститут громадянського суспільства", експерт Програми “U-LEAD з Європою” Анатолій Ткачук. Додає, що в Хмельницькій області стартували кілька успішних проектів.

"У 2010 році ми тут почали розробку стратегії області. За результатами її розгляду були прийняти акти Кабінету Міністрів і тепер всі українські області мають створювати свої стратегії на основі Хмельниччини. У 2014 році ми почали перші круглі столи щодо просування реформи. Хмельницька область, до речі, має найкращі показники в територіальному об'єднанні й фінансові можливості",- розповідає Анатолій Ткачук.

За його словами, в Україні починається новий етап реформування. Нарешті відійшли від з'ясування, хто кому винен, які повноваження і ресурси. Все це розподілене. Тепер треба ростити економіку громади через розумне зростання.

На форумі обговорено процеси реалізації нових інвестиційних проектів, розвиток громад в процесі децентралізації, функції старост та багато іншого корисного досвіду діяльності громад.


 

Газета «Є», прес-служба ОТГ.