У великому залі засідань адмінбудинку проходила 27-ма чергова сесія селищної ради, яку провів селищний голова Віталій Едуардович Здебський. У роботі сесії взяло участь 19 депутатів селищної ради, керівники структурних підрозділів селищної ради, в.о. старост, працівники апарату селищної ради, організацій та установ.

Голова громади звернувся до присутніх у залі:

Дозвольте вас усіх привітати з наступаючими новорічно-різдвяними святами. Побажати вам усім міцного здоров’я, здійснення мрій, родинного тепла та добра у ваших оселях.

У зал увійшли, співаючи пісень новорічно-різдвяного циклу, працівники відділу культури, районного будинку культури та Старосинявської ДМШ, які вітали усіх з наступаючими святами. Святий Миколай посипав зерном пшениці: на щастя, на долю, на добро, щоби в усіх усе було!

Голова громади подякував за теплі вітання і вручив артистам новорічний подарунок.

 Перед сесією селищної ради  працювали постійні депутатські комісії, котрі детально вивчали кожне питання порядку денного, вносили доповнення та пропозиції згідно поданих заяв мешканців громади,  обговорили проект рішення про формування старостинських округів, але кожна комісія винесла свої пропозиції та  бачення. На  спільному засіданні двох постійних комісій з питань освіти та житлово-комунального господарства (голови комісій Галина Симчишина та Андрій Лакуста) запропоновано підтримати одну із програм ветмедицини і виділити на забезпечення їх діяльності більше 50 тис. грн. Пропозиції комісій  включено до проектів рішень на пленарне засідання 27 чергової сесії.

 

Перед початком роботи сесії попросив одну хвилину виступу помічник народного депутата України Віктора Васильовича Бондаря Маценко Сергій Анатолійович. Він зачитав розпорядження голови Верховної Ради України А.Парубія про нагородження Почесною Грамотою Верховної ради України «За особливі заслуги перед Українським народом» голову Старосинявської ОТГ В.Здебського. Сергій Маценко виконав почесну місію і передав Грамоту Верховної Ради України та медаль Віталію Едуардовичу. Селищний голова висловив слова подяки усім депутатам селищної ради за плідну роботу.

Сесія розпочала свою роботу. Депутати обрали лічильну комісію у складі Марії Омельчак, Галини Холодняк та Юрія Гурина, якого обрали головою лічильної комісії.

Депутати затвердили порядок денний сесії та запропонували розглядати першим питання Про формування старостинських округів на території Старосинявської селищної ради та призначення перших місцевих виборів старост сіл, щоби відпустити зареєстрованих на сесії представників окремих населених пунктів. З даного питання інформувала керуючий справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук, яка детально зупинилася на процесі формування проекту рішення по старостинських округах, проаналізовано фінансово-економічне підґрунтя цього питання: в разі затвердження старостинських округів в кожному населеному пункті - це призведе до значних витрат із селищного бюджету до 11 млн. грн., і чи є це доцільним, при тій ситуації, коли проходить оптимізація сільських навчальних закладів, коли з нового року підвищуватимуться ставки педагогічним працівникам та мінімальна зарплата, коли дані кошти могли б бути спрямовані на будівництво 10 водогонів у селах, де вкрай бракує води, чи на ремонт доріг, благоустрій сіл… Наведено окремі пропозиції постійних депутатських комісій: - на спільному засіданні двох комісій з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг, з питань містобудування, будівництва, земельних відносин, агропромислового комплексу та охорони навколишнього природного середовища та з питань освіти, культури, молоді, фізкультури і спорту була пропозиція об’єднати в один старостинський округ села - Мшанець, Ожарівка, Пишки; та один округ села - Харківці, Пасічна, Гречана, Рідкодуб, враховуючи кількість населення та територіальне розташування.

-на засіданні постійної комісії з питань регламенту, прав людини, законності, депутатської діяльності і етики та планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку запропоновано проголосувати за пропозиції жителів сіл Теліженці, Буглаї, Йосипівка, Паньківці щодо окремих старостинських округів, про що детальніше обговорили депутати та ініціатор даного питання – депутат Володимир Кондратюк, який був співдоповідачем.

Дане питання уже знаходиться на обговоренні більше 4 місяців, кожного разу виникають різні думки та пропозиції від мешканців, депутатів щодо формування старостинських округів; члени виконавчого комітету запропонували залишити межі округів в межах колишніх сільських рад, такої ж думки в.о. старост. На сесії проект рішення з даного питання активно обговорювали, згідно ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад» формувати такі округи мають депутати селищної ради. В активне обговорення включилися в.о. старост, депутати та представники громадськості. (Див. відео).

Це питання відкладено на наступну сесію.

Депутати обговорили питання Про дострокове припинення повноважень депутата Старосинявської селищної ради 7-го скликання К.Гуриної, задовільнили заяву.

Внесли зміни до Програми будівництва, реконструкції, ремонту та утримання вулиць і доріг комунальної власності Старосинявської селищної ради на 2016 -2020 роки, та до Програми поліпшення кінообслуговування населення Старосинявськоїх селищної ради на 2016 -2019 роки, де наголосили провести з нового року реорганізацію кіномережі приєднанням її до районного будинку культури.

Обговорили питання Про внесення змін до селищного бюджету на 2017 рік, виділили 110 000 грн і направили на престижність вчителям, розприділили кошти на виконання програм розвитку, обговорили усі запропоновані зміни, про які інформувала начальник управління фінансів виконкому селищної ради Мирослава Кузьмич. На 165 тис. грн. збільшили дохідну частину селищного бюджету.

Не обійшлося без політики… Від депутатської фракції в селищній раді ВО «Свобода» зачитано заяву депутатом О.Щеранем, чому не покладено кошти селищного бюджету на депозитні рахунки в банку. Мирослава Михайлівна надала відповідь, що згідно рішення сесії селищної ради дані оббовязки покладено на комісію, яка аналізує ситуацію в бюджеті та приймає рішення, окрім того, коли на першому місці було забезпечення заробітних плат педагогам та лікарям, утримання цих двох галузей, проведення робіт із будівництва та реконструкції водогонів в селах, освітлення, ремонту доріг та ін. Нагальних питань, на виконання яких поступово збільшувалися ціни та збільшувалися ціни на придбання матеріалів, які вдалося закупити ще за помірними цінами, то чи була доречність класти кошти селищного бюджету на депозит, проценти від яких становили б мізер і відповідно не було б виконано переліченого… (Див. Відео)

 

Розглянуто питання Про надання матеріальної допомоги, про що інформувала головний спеціаліст відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій виконавчого комітету селищної ради О.Міщишина. З доповненнями проголосували за дане питання і виділили на допомоги 150 тис. грн. -  на програму  діяльності громадської організації «Старосинявська спілка учасників АТО на 2016 -2019 роки»   та  програму  «Турбота  Старосинявської  селищної  ради на 2014 -2017 роки», на сесії розглянули  27 заяв на суму 89 тис. грн.  із селищного бюджету.

Обговорення викликало питання оформлення земельних ділянок під храми УПЦ згідно поданих заяв, на що не усі депутати підтримали це питання порядку денного, трактуючи це, як «підтримку Московському Патріархату», хоча надано професійне роз’яснення, що юридичних підстав про відмову немає, а за окремих депутатів голосували ті ж прихожани храмів, які просили надати дозвіл на оформлення земельних ділянок… Церква – це власність громади, а громадяни, які є прихожанами храмів, – українці, жителі громади. (Як хто голосував? Див. за посиланням.)

Про поновлення договору оренди землі доповіла Дзюба Наталія Леонідівна – заступник начальника відділу земельних відносин виконавчого комітету селищної ради, представник ТОВ «Інтертелеком» на пропозиції депутатів інформував про надання інтернет-послуг, оновлення обладнання та розширення спектру послуг.

Депутати обговорили питання порядку денного, прийняли відповідні рішення.

У розділі «Різне» виступила в.о. редактора Н.Біловус, наголосила на передплаті районного часопису « КОЛОС», подякувала за підтримку видання депутатам селищної ради і звернулася з проханням підтримати газету.

Голова громади Віталій Здебський подякував депутатам за співпрацю.

На цьому пленарне засідання 27-ої чергової сесії селищної ради сьомого скликання завершило роботу.

 

Прес-служба ОТГ.