У  центрі Старої Синяви відбулися заходи з нагоди 30-ої річниці ліквідації на ЧАЕС, організовані Старосинявською  селищною радою. Протягом двох тижнів працівники комунальних підприємств селищної ради  та апарату і відділів виконавчого комітету селищної ради,  афганці, чорнобильці та учасники бойових дій  в АТО, МНС-ники та працівники РЕМ, БТШ наводили благоустрій у сквері біля пам’ятного знаку чорнобильцям.

 

  Мітинг-реквієм розпочався із покладання квітів до пам’ятного знаку чорнобильцям. Відбулася  поминальна  панахида, яку провів Благочинний Старосинявського району, протоієрей  Олег Макаровський, тривожна сирена та удари метронома у хвилині мовчання  схвилювали серця присутніх. З промовою виступили священник української греко-католицької церкви  в Старосинявському районі Мирон Лушней, голова райдержадміністрації  Ігор Русий, голова районної ради Василь Франчук, голова селищної ради Віталій Здебський.

 

  Учні Старосинявської ЗОШ І-ІІ ст. №1  вручили весняні квіти ліквідаторам на ЧАЕС.

 

Голова громади Віталій Здебський звернувся до присутніх зі словами:

Шановні старосинявці,  ветерани та ліквідатори аварії

 на Чорнобильській АЕС!

 

    Сьогодні  ми зібралися з нагоди 30-тої річниця з дня трагічної події, яка забрала тисячі життів громадян, змусила жити у постійній тривозі за власне майбутнє, за долю своїх дітей і наступних поколінь, змінила оточуюче середовище і навіть людську психологію.

   26 квітня в історії країни - День національної жалоби. Про те, що сталось, не можна забувати. Лише пам'ять і вдячність тих, хто живе на обпаленій радіацією землі, може бути хоч якоюсь винагородою тим, хто поклав на цей «атомний вівтар» своє здоров'я та життя. Пам'ять - це данина живих усім, хто загинув, рятуючи інших. Нехай ніколи не замовкають дзвони людської пам'яті, що не даватимуть забути про трагедію.

   Чорнобильська трагедія стала найбільшою у ХХ столітті техногенною катастрофою, яку відчув увесь світ. Лише в України внаслідок аварії було забруднено територію площею 50,5 тисяч квадратних кілометрів у 74 районах 12 областей.

   Катастрофа могла б обернутись значно більшою бідою, якби на шляху невидимого ворога не стали такі люди, як ви, шановні ліквідатори, – мужні, рішучі, здатні на самопожертву. Від імені депутатського корпусу та особисто від себе висловлюю вам вдячність і низько  схиляємо голову перед вашою самовідданістю, що рятували планету від радіоактивного пекла.  

Також щиро дякую всім службам, які взяли активну участь в наведенні благоустрою та упорядкуванні місця біля пам’ятного знаку ліквідаторам на Чорнобильській АЕС, зокрема: Старосинявському КП «Старосинявський комунгосп», КП «Центральний водоканал», ФГ «Роса плюс», АТК «Елеватор Інвест Буд»,  Старосинявському сектору ДСНС в Хмельницькій області, Старосинявському РЕМ, КП «Діброва», ПП Лучіцького,  Будинку творчості школярів, відділу освіти, молоді, спорту та культури і відділу культури, національностей, релігій та туризму, афганцям, атовцям та усім жителям, хто об’єднавши зусилля допоміг в благоустрої місця біля пам’ятного знаку чорнобильцям.

  Від щирого серця бажаю Вам та вашим родинам міцного здоров’я, великого людського щастя,  багатьох років життя та плідної роботи  на благо нашої  громади, миру та злагоди на  землі.

З нагоди відзначення 30-ої річниці Чорнобильської катастрофи спільними грамотами Старосинявської селищної ради, райдержадміністрації та районної ради нагороджено  учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС  1-2 категорії:

  • Зражука Миколу Івановича
  • Кунцова Миколу Степановича
  • Матіяша Володимира Сергійовича
  • Дорожко Олександра Миколайовича
  • Лучіцького Олега Івановича
  • Сороку Петра Прокоповича
  • Захаренка Леоніда Івановича
  • Гуменюка Леоніда Івановича
  • Бережного Василя Анатолійовича

 

Прес-служба ОТГ.