Фото без описуУ відповідності до статті 180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Обов’язок по примусовому виконанню рішень про стягнення аліментів з одного з батьків покладається на органи державної виконавчої служби.

Відповідно до ст. 26 Закону України «Про виконавче провадження» державний виконавець зобов’язаний прийняти до виконання виконавчий документ і відкрити виконавче провадження, якщо не закінчився строк пред’явлення такого документа до виконання, він відповідає вимогам, передбаченим цим Законом, і пред’явлений до виконання до відповідного органу державної виконавчої служби.

Статтею 71 Закону передбачено, що у разі наявності заборгованості зі сплати аліментів понад три місяці стягнення може бути звернене на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника.

Заходи примусового характеру полягають у виявленні у боржників майна та коштів, на які можливо звернути стягнення. Так, майно та кошти, належні боржникам, виявляються шляхом направлення відповідних запитів до державних установ, які здійснюють реєстрацію рухомого та нерухомого майна, ДПІ, банківських установ, перевірці майнового стану боржника за місцем його проживання.

Відповідно до ст.195 Сімейного кодексу України заборгованість за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу), визначається виходячи з фактичного заробітку (доходу), який платник одержував за час, протягом якого не проводилось їх стягнення.

Якщо платник аліментів не працював на час виникнення заборгованості, але працює на час визначення її розмірі, заборгованість визначається із заробітку(доходу), який він одержує.

Якщо платник аліментів не працював на час виникнення заборгованості і не працює на час визначення її розміру, вона обчислюється із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Класичний випадок, це непрацюючий боржник, тобто на даний час порядок нарахування заборгованості по сплаті аліментів залишився незмінний, заборгованість для такого боржника нараховується виходячи із середньомісячної заробітної плати по даній місцевості, але в той же час має бути не меншою 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Відомості про середній розмір заробітної плати державний виконавець може отримати шляхом направлення запиту до органів статистики.

В свою чергу, прожитковий мінімум на дитину відповідного віку визначається Законом України «Про Державний бюджет» на кожен рік.

У разі стягнення аліментів у частці від заробітку боржника на підприємстві, в установі, організації, відрахування здійснюється з фактичного заробітку на підставі постанови державного виконавця. При цьому, розмір аліментів не можу бути менше встановленого Сімейним кодексом України. У разі якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, адміністрація, які проводять відрахування, нараховують боржнику заборгованість зі сплати аліментів.

Згідно  Сімейного Кодексу України аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більше як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.

У разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, державний виконавець має право звернутися з поданням до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника за межі України - до виконання цих зобов'язань. Питання про тимчасове обмеження боржника у праві на виїзд за межі України вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби без виклику чи повідомлення сторін за участю державного виконавця.

Начальник Старосинявського районного відділу

державної виконавчої служби  Дідук А.М.