Фото без описуУ читальному залі центральної бібліотеки відбулася година мужності з нагоди 100-річчя бою під Крутами на тему «Вічну славу здобули в Україні біля Крут». Учасники заходу – учні-старшокласники Старосинявського НВК, бібліотекарі, працівники відділу культури, національностей, релігій та туризму виконкому селищної ради, апарату селищної ради, представники громадськості зібралися, щоби вшанувати пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави. 300 хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя прямо зі студентської аудиторії чи шкільного класу.

Оксана Шпак, бібліотекар відкрила захід:

- Багатовікова історія українського народу, насамперед літопис життя і смерті народу-великомученика, на долі якого було досить лиха... Майже кожне століття, як свідчать давні джерела, розпочате голодними роками, наслідками епідемій, спустошливими війнами, чужоземними навалами.

Людина має пам’ятати, звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову, культуру.

29 січня 1918 року назва невеликої станції, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. Вже 25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Уніварсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла так просто віддавати свого „молодшого брата”. Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом Муравйова на Київ. На заході звучала думка, що Крути ввійшли в історію України як символ національної честі, сотні учасників бою полягли, щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі, й це мають розуміти на усіх рівнях влади, а політичні сили не мають морального права використовувати подібні факти в в пропаганді своєї політичної організації, ще й при цьому використовуючи молодь. Учасники заходу цитували вірші пам’яті герої Крут.

Поїзди, проходячи повз цю маленьку станцію, стишують хід, а в день, коли сталася трагедія, тривожно сигналять... Немов будять приспану й присипану порохом забуття за часів СРСР нашу пам’ять про тих, хто поклав голову на цих полях, захищаючи незалежність молодої Української держави.

Існувало багато версій, чому сталися трагічні події під Крутами. У загибелі студентів звинувачували керівництво українських збройних сил, яке кинуло їх напризволяще перед загрозою сильного і небезпечного ворога. Останні розвідки доводять, що командування армії УНР розуміло стратегічну важливість оборони бахмацького напряму. Туди передбачалося відправити частину Гайдамацького кошу Слобідської України на чолі з Симоном Петлюрою, але ці плани зазнали краху через січневі події у Києві.

Виступила керуюча справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук , яка відмітила, що подвиг українських юнаків під Крутами, навічно залишиться в історії як символ національної честі. У залі зібралася молодь, яка є рушійною силою суспільства, і будь-які процеси, що відбуваються нині в політиці, в громадському житті не проходять без участі молодих та активних. Проте кожен має пам’ятати, що повинен глибоко проаналізувати ситуацію, розуміти сучасні процеси, що відбуваються, спочатку порадитись з рідними, фахівцями, а тоді приймати рішення щодо участі в різних акціях та їх підтримки, оскільки існує багато дезінформації, яка зашкоджує гармонійному розвитку суспільства… Патріотизм та любов до рідного краю починається з нас, нашого відношення один до одного, підтримки, відношення до оточуючого світу та бережного ставлення до всього живого на Землі.

-Нехай пам'ять про наших героїв, що загинули під Крутами, буде вічною.

Любов Сердунич, поетеса, краєзнавець, голова ГО в районі «Просвіта» детально розповіла про поїздку з делегацією до Крут, поділилася емоціями та відчуттями, які переповнювали під час проведення заходу на тому місці, де загинули юнаки. Один із них був родом із нашого району, але поки що це досліджують історики… - Ми не повинні залишатися байдужими до того, що відбувається навколо нас, любов до рідної землі та її майбутнє залежить від кожного з нас…

Огляд тематичної літератури провела бібліограф 1 категорії Олійник Раїса Іванівна.

Учасникам було продемонстровано фільм про бої під Крутами. (ВІДЕОРОЛИК).

Фото без опису

 

 

Прес-служба ЦБС.