Фото без описуЗа досліжденнями UNICEF в Україні 80% дітей рано чи пізно стають жертвами булінгу. Україна - в першій десятці країн Європи за його поширеністю з-поміж 11-15-річних школярів.

Булінґ (від англ. bully – хуліган, задирака, грубіян, «to bully» — задиратися, знущатися) – тривалий процес свідомого жорстокого ставлення, агресивної поведінки, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу або ж створити негативне середовище для людини.

Булінг – це насильство:

-фізичне –штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, стусани, ляпаси, нанесення тілесних ушкоджень;

-психологічне - принизливі погляди, жести, образливі рухи тіла, міміка обличчя, поширення образливих чуток, ізоляція, ігнорування, погрози, жарти, маніпуляції, шантаж;

-сексуальне – принизливі погляди, жести, прізвиська та образи сексуального характеру, зйомки у переодягальнях, поширення образливих чуток, сексуальні погрози, жарти;

-економічне – крадіжки, пошкодження одягу чи особистих речей, вимагання грошей;

-кібербулінг – публікація фото та відео принижуючого змісту, створення несправжніх профілів, залякування та шантаж через смс-повідомлення та електронне листування, виключення із кібер-груп та блокування в соціальних мережах, образливі висловлювання на форумах (в чатах).

Практично в кожному класі є учні, які стають об’єктами глузувань та знущань, а також агресори, які є ініціаторами булінґу.

Найчастіше цькування ініціюють надмірно агресивні діти, які люблять домінувати, бути «головними». Принижуючи інших, вони підвищують власну значимість. Нерідко це відбувається через глибокі психологічні комплекси кривдників. Можливо вони самі переживали приниження або копіюють ті агресивні й образливі моделі поведінки, які є в їхніх сім’ях.

Найчастіше жертвами булінґу стають діти, які мають:

-Фізичні вади – носять окуляри, погано чують, мають порушення рухового апарату фізично слабкі.

-Особливості поведінки – замкнуті чи імпульсивні, невпевнені, тривожні.

-Особливості зовнішності – руде волосся, веснянки, мають надмірну худорлявість чи повноту.

-Недостатньо розвинені соціальні навички: часто не мають жодного близького друга, краще спілкуються з дорослими ніж з однолітками.

-Страх перед школою: неуспішність у навчанні часто формує у дітей негативне ставлення до школи, страх відвідування певних предметів, що сприймається оточуючими як підвищена тривожність, невпевненість, провокуючи агресію.

-Відсутність досвіду життя в колективі (так звані «домашні» діти).

-Деякі захворювання: заїкання.

-Знижений рівень інтелекту, труднощі у навчанні.

-Високий інтелект, обдарованість, видатні досягнення.

Жертви булінґу переживають важкі емоції – почуття приниження та сором, страх, розпач і злість. Булінґ вкрай негативно впливає на соціалізацію жертви, спричиняючи:

неадекватне сприйняття себе ( занижену самооцінку, комплекс неповноцінності, беззахисність), негативне сприйняття однолітків ( відсторонення від спілкування, самотність, часті прогули в школі),неадекватне сприйняття реальності ( підвищену тривожність, різноманітні фобії, неврози), девіантну поведінку ( схильність до правопорушень, суїцидальні наміри, формування алкогольної, тютюнової чи наркотичної залежності).

Важливо не залишити цю ситуацію без уваги. Якщо дитина не вирішила її самостійно, зверніться до класного керівника, а в разі його/її неспроможності владнати ситуацію, до завуча або директора школи. Найкраще написати і зареєструвати офіційну заяву, адже керівництво навчального закладу несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини. Якщо вчителі та адміністрація не вирішила проблему, не варто зволікати із написанням відповідної заяви до поліції.

Якщо необхідна правова допомога (юридична консультація, складання заяви) – звертайтесь до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України), а також до відділу «Старосинявське бюро правової допомоги» Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: смт.Стара Синява, вул.Грушевського, 19.

 

В.о.начальника відділу «Старосинявське бюро правової допомоги» Хмельницького

місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 

О.Куцоконь