Фото без описуСьогодні Пасічнянська дитяча музична школа відома далеко за межами нашого краю. За сорок вісім років свого існування знаходилися люди, які підтримували нас як могли, надаючи руку допомоги сільському мистецькому навчальному закладу, підтримували і матеріально, і добрим словом…

Їх було не так вже й багато. Серед них народні депутати України - І.Чиж, В.Шпак,В.Бондар, керівники обласних організацій Б.Сирчин, В.Кучер, керівник АП НВП «Візит» М.Юрчишин, керівники господарства «Пасічна» - А.Лятавський, І.Царенко, В.Таєнчук та ін. Від імені дітей та батьків нашого закладу висловлюю їм усім велику вдячність. Підтримували недаремно, весь колектив ДМШ дякує результатами своєї роботи. Ми уже розповідали про великі досягнення вихованців школи та їх наставників у 2017-2018 навчальному році на обласному рівні. Підтримуючи естафету перемог, піаністи чи не вперше показали, що і в сільській мистецькій школі можуть бути конкуренти столичним школам. Діти можуть розвиватися, тільки пробуючи свої сили. Тому, незважаючи на великі грошові внески, поїздку за свій кошт, з кожним роком кількість учасників зростає. Багато учнів приїжджають, особливо з міста, щедро оплачувані спонсорами та меценатами.

Цьогорічний конкурс піаністів був особливим тим, що змагалися не лише учні старших класів але і середніх, котрі, незважаючи на свій вік, виконували складні твори і грали так віртуозно,що багатьох лауреатів можна назвати майбутніми зірочками.

Конкурс відбувався в один тур. Треба зазначити, що усі учасники – молодці! Бо показали, що вміють боротися, а ще перемагати свої страхи, хвилювання, зосереджуватись на головному і показати все найкраще, чому навчили їх педагоги. Хоча були й такі учні, які не зуміли стримати

хвилювання, і це завадило гарно виступити… Якраз серед них була і наша одна із учасників конкурсу Карина Гринчук (вик. Паламарчук С.М.), безсумніву, обдарована учениця. Це був її перший виступ на такому рівні і ми усі в надії, що у Карини все попереду, при умові щоденної старанної та клопіткої праці.

Традиційно, з року в рік, вихованці школи приймають участь у цьому надскладному конкурсі, адже фортепіано вважають «королем інструментів».

Вдруге бррав участь у конкурсі на такому рівні обдарований наш піаніст Ваня Кобернік, учень п’ятого класу, (викладач Жарун С.С.). Були зроблені висновки із минулорічного дебюту. Важко виявилося йому змагатися із «акулами» Нетішина, Хмельницького, К.-Подільського. Саме між вихованцями цих шкіл і відбулася боротьба за лауреатські місця. Ваня гарно справився із виконанням конкурсної програми і, посівши третє місце, став лауреатом конкурсу. До конкурсу готувала талановитий педагог Жарун С.С. Ваня закоханий в музику, це його стихія. Ми віримо в його щасливу зірочку.

Драматичним був виступ Куцоконь Ю., ще одного учасника від нашої школи. Юля чудово розпочала. Але раптово зупинилася і здавалося, що все втрачено. Це коштувало її дорого. Пройшли декілька секунд шоку, дитина зібралася і розпочала все спочатку, та так зіграла, що журі не залишалася нічого іншого зробити, як присудити їй нагороду не за участь, не грамоту, а Диплом

за п’яте місце. Безпрецендентне рішення! Журі, її голова професор Національної музичної академії ім.П.Чайковського О.Степанюк, враховуючи її піанізм, складність програми, акордову техніку, не могли прийняти інше рішення. Рік потому ця обдарована дитина посіла друге місце в іншому обласному конкурсі – академічний спів. Коли закінчуються її виступи на академічних

концертах, завжди чути схлипування, це плачуть присутні в актовій залі ДМШ.

Виконавський рівень конкурсу був високим, хоча окремі школи представили своїх вихованців, відверто, із дуже низьким фаховим рівнем підготовки,- зауважила завідуюча відділом спеціального фортепіано музичного коледжу ім.В.Заремби, заступник голови журі, заслужений працівник культури України В.А.Разумова:

- Ми можемо тішитися, що Пасічнянська фортепіанна школа була достойно представлена. Варто відмітити хорошу роботу педагогів, які готували дітей до конкурсу. ЦеЖарун С.С., Паламарчук С.М., Палага Н.В. Можна радіти, що так рясно серед лауреатів і дипломантів конкурсу є обдаровані учні із сільської мистецької школи.

 

П.Німець,

директор Пасічнянської

дитячої музичної школи.