ХХ1 ст. називають століттям інформації і особистостей. Особистостей, які вільно володіють своєю професією,орієнтуються у суміжних областях діяльності, компетентних, конкурентоздібних на ринку праці, здібних до постійного професійного росту, соціальної і професійної мобільності. Для цього важливо, щоб вихованці мали можливість розвивати свої природні задатки і здібності.

Дуже багато в їх долі залежить від вчителів, від їх бажання і вміння розгледіти, зрозуміти, підтримати, надихнути. Це,передусім, велика робота наставника з обдарованими дітьми.

Кілька тижнів назад завершилися обласні змагання в мистецькій освіті серед початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів.

Бомба! Перше, друге, третє місця за вихованцями сільського мистецького навчального закладу, до речі, одного із усіх, хто прийняв участь із сільських ДМШ.

Цьогорічні змагання з музично-теоретичних дисциплін,виконавців на народних інструментах проходили вперше у новому корпусі Хмельницького музичного коледжу ім. В.Заремби. Звідти пасічнянці повернулися із трьома комплектами найвищих нагород: золотою, срібною і бронзовою медалями.

Програма олімпіади з музично-теоретичних дисциплін передбачала теоретичні, практичні завдання з галузей знань теорії музики, слуховий аналіз,читання нот з листа, написання музичного диктанту. А предмет історія музики- тестові завдання, музична вікторина, знання тембрів вокальних голосів,тембрів інструментів, портретів композиторів, виконавців,світових театрів опери та балету.

Незвичною була і організація: в холі першого поверху грав струнний оркестр, показ по плазмі портрета учасника і коротка характеристика. В розкішній академічній залі проведено організаційні моменти. Діти були розприділенні по аудиторіях , які оснащені новими меблями, інтерактивними дошками, найновішими комп’ютерами, проекторами, новими інструментами.

За словами завідуючої теоретичним відділом коледжу, кандидата мистецтвознавства Т.Ю.Лачко, з кожним роком кількість учасників зростає, не зважаючи на високі вступні внески. У цьогорічних змаганнях лише по сольфеджіо приймало участь 89 учнів,в основному, із базових шкіл,таких як, Нетішин, Славута, Шепетівки, Камянець-Подільського, Волочиська, Старокостянтинова, Красилова, Ярмоленець, Дунаєвець та ін. На думку фахівців, цьогорічні завдання були набагато складнішими, ніж минулого року. Тому гарні результати показали ті конкурсанти, які не лише наполегливо виконували усі настанови своїх педагогів, але й приділяли багато часу самопідготовці.

Блискуче справилася із завданням з предмету історія музики, безсумніву, дуже талановита учениця Аня Жарун (викл. П.Німець). Золота медаль, диплом за 1 місце. Молодець! Варто згадати, що Аня приймала участь у семи обласних фіналах по лінії загальноосвітньої школи і по кожному предмету стала призером,та вийшла у фінал, де нині представляє Хмельницьку область у Києві у МАН з предмету географія (викл. Кривицька Г.М.). От уже дійсно,талановита дитина - талановита у всьому.

Не менш обдарована учениця по класу бандури О.Іващук, яка представляла нашу ДМШ на обласному змаганні з предмету сольфеджіо. Має абсолютний слух,чистоту інтонування, знання з теорії музики. Оксана посіла 11 місце, срібна медаль. Ученицю готував до олімпіади викладач П.Німець. Сольфеджіо – чи не найскладніший предмет у мистецькій школі. На минулорічній олімпіаді з вищезгаданого предмету, Оксана набрала найвищу кількість балів. Це дуже високе

місце.

О.Іващук у дуеті з В.Чорною успішно виступили у обласному конкурсі виконавців на народних інструментах (бандура). Їх готувала талановитий педагог Г.Німець. Третє місце, бронзова медаль. Молодці!Вони виконували чи не найскладнішу програму. Похибку допустила подруга і вона коштувала дорого – 11 місце. Варто зауважити, що 1 місце не було нікому присуджене.

Дівчатка у складі квартету бандуристів, успішно виступили у телевізійній передачі обласного телебачення «Поділля центр», є постійними учасниками районних та сільських свят.

Гарно виступили і вчительські колективи,посівши друге і третє місця в обласному конкурсі вокальних колективів. Гарний підсумок навчального року. Так тримати!

 

 

Заввідділом, викладач по класу фортепіано

Пасічнянської ДМШ Н.Палага.