Фото без опису07.12.2017 року Верховною Радою було прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів» за № 2234-19(2234-VIII), який набере чинності 06.02.2018 р.

 

Закон впроваджує новий вид адміністративного стягнення у вигляді соціальних робіт.

 

Новий вид адміністративного правопорушення – «Несплата аліментів», відповідальність за яке встановлена у ст. 183-1 КУпАП. Санкція цієї статті визначає, що особи, які ухиляються від сплати аліментів і мають заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців вимушені будуть виконувати суспільно корисні роботи строком від ста двадцяти до двохсот сорока годин. При цьому суспільно корисними роботами є оплачувані роботи, вид яких визначає відповідний орган місцевого самоврядування на підставі судового рішення.

Слід звернути увагу, що за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

  1. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  2. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  3. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;
  4. про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

Важливим є те, що були внесені зміни до Сімейного кодексу України стосовно виїзду дитини за кордон. Так, законом встановлено, що той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку, за наявності довідки, виданої органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців.

Закон спрямований на забезпечення належного виконання рішень щодо стягнення аліментів, дозволить зменшити заборгованість зі сплати аліментів, а також забезпечить належне утримання осіб, які отримують аліменти.

На даний час на виконанні Старосинявського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області перебуває 301 виконавчий документ про стягнення аліментів, з них 108 виконавчих документів перебуває на виконанні в бухгалтеріях, по 50 виконавчих документах заборгованість зі сплати аліментів перевищує суму платежів за шість місяців.

Враховуючи суттєві зміни та посилену відповідальність за несплату аліментів рекомендуємо всім боржникам погасити заборгованість зі сплати аліментів.


 


 

Начальник Старосинявського РВ ДВС А.М.Дідук