Фото без описуСоціальний захист сьогодні – це не просто слова, за ними - велика, відповідальна робота. Соціальна робота – професія тих, для кого доброта і милосердя не абстрактні поняття, а норма життя. Адже тільки за велінням совісті та покликом душі можна творити добро, надаючи допомогу тим, хто найбільше її потребує. На всіх ділянках соціальної сфери працюють не просто професіонали, а соціальні працівники за покликанням.

Однією з таких ділянок є Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Старосинявської громади.

Основними завданнями Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), є забезпечення якісним соціальним обслуговуванням громадян, які цього потребують, надання необхідної допомоги людям похилого віку в адаптації до сучасних умов життя, створення можливостей для розширення кола спілкування та обміну досвідом, формування активної соціальної позиції в суспільстві, виявлення та облік самотніх непрацездатних громадян та інвалідів у Старосинявській громаді.

Надання соціальних послуг регулюється  Законом України «Про соціальні послуги» від 19.06.2003р., №45; Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2009 № 1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг)».

Територіальний центр здійснює соціальне обслуговування та надає соціальні послуги громадянам, що перебувають у складних життєвих обставинах і  потребують сторонньої допомоги за місцем проживання.

Фото без описуСоціальні послуги спрямовані на підтримання життєдіяльності і соціальної активності самотніх непрацездатних громадян, які не мають працездатних рідних (дружини /чоловіка, батьків, дітей), що повинні забезпечити їм догляд та допомогу, або рідні є громадянами похилого віку чи визнані інвалідами в установленому порядку.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) надає соціальні послуги для мешканців громади для вказаних соціальних груп при умові надання відповідних документів.

Придбання та доставка продуктів з магазину та продуктових наборів, придбання та доставка медикаментів, допомога у прибиранні приміщень, допомога у пранні,допомога в обробітку присадибної ділянки, приготуванні їжі, допомога в дотриманні особистої гігієни, оформлення документів на отримання субсидій та інших видів соціальних допомог, оплата комунальних та інших платежів, виклик лікаря, допомога в  відвідуванні лікарні, надання допомоги в оформленні документів та написання листів, представництво інтересів в органах державної влади, установах, підприємствах та організаціях, консультування з питань законодавства та інші – це все сфери послуг, що надає наш територіальний центр.

Слід зауважити, що Територіальний центр провадить свою діяльність на принципах адресності та індивідуального підходу, доступності та відкритості, добровільного вибору отримання чи відмови від надання соціальних послуг, гуманності, комплексності, максимальної ефективності використання бюджетних та позабюджетних коштів, законності, соціальної справедливості, забезпечення конфіденційності, дотримання стандартів якості, відповідальності за дотримання етичних і правових норм.

Фото без описуПрацівники територіального центру соціального обслуговування селищної ради досконало знають проблеми і потреби громадян похи­лого віку та інвалідів. Нині 612 громадян похилого віку та інвалідів громади перебувають на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдо­ма, 40 соціальних робітників при­діляють особливу увагу проблемам са­мотніх людей похилого віку, кожен надає послуги в середньому 15 гро­мадянам, окремих підопічних обслу­говують уже більше 10-20 років. Забезпе­чити їм гідну старість - це не просто службовий, а насамперед - людсь­кий обов'язок.

 

Прес-служба Терцентру.