У великому залі засідань адмінбудинку проходило пленарне засідання 20-ої чергової сесії селищної ради, яке провів селищний голова Віталій Здебський за участю 15 депутатів.

Перед початком роботи сесії голова громади Віталій Здебський вручив подяки від  імені депутатського корпусу селищної ради та виконавчого комітету за організацію обласного свята з нагоди Івана Купала :

  • працівникам  комунального     підприємства «Старосинявський комунгосп»   (керівник  Федорчук  Ігор Юрійович);
  • працівникам  Старосинявського РЕМ (керівник  Черниш Олег Вікторович);
  • соціальним працівникам територіального центру (керівник Чорний Петро Васильович);
  • працівникам  районного сектору головного управління державної служби з надзвичайних ситуацій  (керівник  Матіяш Валентин Володимирович);
  • працівникам Старосинявського відділення поліції (в.о.начальника  Старосинявського відділення поліції  Старокостянтинівського відділу  ГУНП в Хмельницькій області Дулєпов  Сергій Олександрович);
  • працівникам Старосинявського відділення швидкої допомоги   (керівник   Балла Олександр Миколайович).

Подякував народному депутату України Бондарю Віктору Васильовичу.

 

«В кожному домі – свій устав!»

 

Сесія розпочалась із зауважень депутатів щодо дотримання Регламенту сесії. Виступив депутат Наумець Сергій Федорович, який наголосив, що «навіщо ми всі працювали над написанням Регламенту, коли присутні у залі і ми самі з трудом його дотримуємося?» - «Можливо, не всі процедурні питання до дрібниць тут прописано, але більшість вказано, що і як робити, де чиї місця, як себе поводити. На кожну сесію до нас приходять жителі громади, представники різних політичних сил, не всі ведуть себе порядно, давайте вчитися поважати один одного!»

У залі серед депутатів селищної ради, де чітко визначені місця для депутатів селищної ради, завжди сидить депутат районної ради Юрій Кравчук, коли йде поіменне голосування, то не чути, хто як голосує, бо Кравчук коментує кожен крок, вказує, як голосувати та заважає проведенню сесії громади, то що в депутатів немає своєї думки? ..

Голова громади на слушне зауваження депутата звернувся до депутата районної ради Юрія Кравчука зайняти поряд своє місце в іншому ряду, проте останній не відреагував на зауваження головуючого, і замість того, щоби виконати пропозицію та дотриматись Регламенту, доказував свою правоту… в чому?

Натомість це викликало невдоволення із залу депутатів та присутніх, котрі розцінили даний поступок як зверхність та неповага до депутатського корпусу, до людей, бо як кажуть «в кожному домі – свій устав!». Головуючому В.Здебському після 20 хв. цієї неприємної розмови нічого не залишалося, як заспокоїти зал і продовжувати вести сесію…

 

«Три пропозиції…»

 

Депутатами було доповнено порядок денний сесії, добавили згідно пропозицій постійних депутатських комісій селищної ради ще кілька питань, загалом до розгляду було 21 питання.

Найбільшого огбговорення викликали питання встановлення ставок податків на 2017-2018 рік, про що доповідала Олена Шекхар,  начальник відділу доходів управління фінансів  виконавчого комітету селищної ради.  Доповідач зупинилася детально по кожному виду податків,  інформувала, що   встановлення ставок по платі  за землю до селищної ради поступило  три  звернення.

  1. Перше звернення надійшло від  ПАТ  ,,Хмельницькрибгосп,, щодо  внесення змін у раніше прийняте рішення селищної  ради від 14 березня 2017 року №02/2017 «Про встановлення плати за землю Старосинявської селищної ради» та пониження ставки оподаткування і встановлення її на період з серпня по грудень 2017 року 1% від нормативно грошової оцінки земель водного фонду, але питання виноситься окремо.

На 2018 рік вони теж просили зменшити ставку податку, але депутати після обговорення відмітили, що «рибгосп обіцяв, але не сплатив обіцяного», тому ставку податку залишити таку, як булла в проекті рішення – 3% на 2018 рік; окремим питанням внесли зміни до раніше прийнятого рішення і відповідно на 2017 рік зменшили ставку податку до 1%.

  1. Наступне звернення щодо встановлення ставок земельного податку надійшло від ПАТ ,,Українська залізниця,, (150,9 га). Вони пропонують встановити їм наступні ставки податку:

  • в межах населеного пункту  у розмірі 0,25 відсотка від нормативної грошової оцінки (12 га),

  • та за межами у розмірі 0,02 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області (138га). 

У 2016 році вказаним підприємством було сплочено 339,8 тис.грн., за 6  міс.   2017 року 186,1 тис. грн.

Дану пропозицію не підтримано.

  1. Останнє звернення надійшло від  Старосинявського відділення поліції  щодо надання пільги по звільненню від сплати земельного податку на земельну ділянку, яка знаходиться у них в постійному користуванні.

Слід зауважити, що п.12.3.7.  ПКУ не дозволяється  селищним  радам та радам об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів,  що відповідно  до п.12.3.7. Податкового кодексу України «Не дозволяється радам об`єднаних територіальних громад встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб», але пунктом 7.1.2. рішення сьомої чергової сесії селищної ради VII-скликання від 14.03.2017 року «Про встановлення плати за землю  на території Старосинявської селищної ради» передбачено  пільги щодо сплати земельного податку для Органів державної влади, які повністю фінансуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, звільняються від сплати земельного податку, що не протирічить ПКУ.

Дана пропозиція зрозуміла, депутати погодили.

 

Розглянули блок земельних питань та інше

 

Депутатами обговорено 12 питань, що стосувалися надання у власність земельних ділянок, створення громадських пасовищ, виділення земельної ділянки. Ці питання були обговорені всіма депутатами на засіданні постійних комісій і на сесії.

Рішенням 20-ої чергової сесії припинено повноваження депутата Борисова С.С. згідно поданої заяви, оскільки він не проживає на території громади.

Обговорено структуру селищної ради, яка була змінена згідно пропозицій постійних депутатських комісій в плані скорочення незаповнених посад, створення інших відділів та ін.

Про надання грошової допомоги громадянам району розповіла Галуза Тетяна В’ячеславівна – начальник відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій виконавчого комітету селищної ради , 27 заяв громадян було розглянемо депутатами і призначено допомогу від 1000 до 5000 грн.

Про затвердження передавальних актів Старосинявського навчально-виховного комплексу «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, гімназія», Заставецької загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Іллятківського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-го ступеня» інформував Братенко Микола Сергійович – юрист відділу освіти, молоді, спорту та культури виконавчого комітету селищної ради.

Інформацію про різні види податків розповіла начальник Старосинявського сектору ДПІ Надія Вікарська, депутати звернулися із проханням на наступну сесію інформувати про стан сплати податків різними підприємствами.

Голова громади Віталій Здебський згідно завершення порядку денного подякував депутатам та присутнім за роботу і закрив сесію.

Прес-служба ОТГ.