Хвороба Лайма: причини ти симптоми захворювання

Збудниками захворювання є  декілька видів патогенних для людини мікроорганізмів – борелій: В. burgdorferi, В. garinii і В. afzelii. Природні хазяї борелій у природі - тварини (практично всі ссавці) і птахи. Вони є прокормлювачами іксодових кліщів - переносників борелій. У природних вогнищах циркуляція збудника відбувається таким чином: кліщі - дикі тварини, птахи - кліщі. Часто  до епідеміологічного ланцюжка залучаються домашні тварини. Не виключена можливість наявності і інших переносників борелій, наприклад, гедзів.

Як вберегтись від серцево-судинних захворювань

Серце є центральною ланкою усього організму – такий собі м’язовий насос, що качає кров та забезпечує безперервний біг крові по судинах. Завдяки цьому кровотоку кожна клітина отримує необхідні поживні речовини та кисень. Без цього жоден орган просто не зможе функціонувати. Щоденно здорове серце прокачує 2 тисячі літрів крові через кровоносні судини, протяжністю 90 тисяч кілометрів. А енергії, яку воно виробляє за життя, вистачило б для польоту на Місяць!

Акція «Виміряй свій тиск – скажи інфаркту НІ!!!»

27 вересня 2019 року буде проведена акція «Виміряй свій тиск – скажи інфаркту НІ !!!», приурочена до Всесвітнього дня серця, що відмічається 29 вересня, з метою привернути увагу жителів громади Старосинявської ОТГ до необхідності профілактики серцево-судинних захворювань та наслідків, які може спричинити несвоєчасне звернення за медичною допомогою.