Фото без описуЩороку  26 квітня  Старосинявщина  віддає  данину світлій пам’яті загиблих  ліквідаторів на Чорнобильській АЕС.   І цьогоріч   у цей день до Пам’ятного знаку ліквідаторам на  ЧАЕС, що в центрі  містечка,  крокувала колона працівників організацій та установ району, структурних підрозділів селищної ради, щоби вшанувати  героїв-рятувальників в 30-км зоні атомного лиха покладанням живих квітів, спільною молитвою та  згадкою про ті дні…

Оркестр духових інструментів під супроводом Красноступа  Федора Пилиповича відкрив захід виконанням Гімну України.

Благочинний Старосинявського району, митр. прот. УПЦ КП Олег Макаровський  провів  поминальну літію, виступив  священик УГК Мирон Лушней, котрі у своїх промовах висловили щиру вдячність  ліквідаторам на ЧАЕС, наголошували на найвищих людських цінностях – збереженні життя та усього живого, поваги та взаєморозуміння один до одного.

Голова  громади Віталій Здебський у своєму виступі відмітив:

26 квітня 2017 року минає  31 рік від дня Чорнобильської катастрофи.  Нині ми зібралися, щоби вшанувати світлу пам'ять загиблих весною 1986 року і відати шану живим – героям –ліквідаторам «атомного лиха».

Чорнобиль продемонстрував могутність і, водночас, безсилля людини, ще раз довів, що можливості людського розуму великі , але за умови повної відповідальності за дії і вчинки. Чорнобильська трагедія – це жорстке   попередження людству.    Сьогодні усі, кого травмував Чорнобиль, щоденно пожинають наслідки трагедії. Їм потрібна особлива турбота держави та громади, дієва підтримка у боротьбі з недугами та іншими життєвими негараздами. Звертаюся до вас, шановні учасники ліквідації на ЧАЕС, зі словами подяки за ваш подвиг – проведення рятувальних операцій у зоні відчуження, врятовані життя дорослих і дітей;     від імені депутатського корпусу селищної ради та виконавчого комітету селищної ради дозвольте побажати вам міцного здоров’я, родинного тепла та добробуту.

Віталій Едуардович вручив грамоти селищної ради ліквідаторам на ЧАЕС, подякував за їх подвиг.

Виступили – заступник голови РДА Оксана Ліщишина, голова районної громадської організації Всеукраїнської організації «Союз-Чорнобиль України» Наталія Грицева, ліквідатор  наслідків аварії на ЧАЕС Броніслав Йосипович Футомський, корий розповів про ті важкі дні у зоні  безжального  атому. Хвилиною мовчання вшановано пам'ять загиблих, рятувальники Старосинявського районного сектору ДСНС в Хмельницькій області несли почесну варту .

Історія розповідає: 26 квітня в Україні День чорнобильської трагедії. У Білорусі також відзначають День Чорнобильської трагедії. Чорнобильська атомна електростанція, 26 квітня 1986 року, — планове виключення реактора, що тривало 20 секунд, здавалося звичайною перевіркою електрообладнання. Проте через декілька секунд в результаті різкого стрибка напруги стався хімічний вибух, в результаті якого в атмосферу викинуто близько 520 небезпечних радіонуклідів. Вибух був настільки потужним, що забруднення розповсюдилося на значні ділянки території Радянського Союзу, які наразі входять до складу Білорусі, України та Росії. За офіційними повідомленнями, відразу після катастрофи загинула 31 людина, а 600 000 ліквідаторів, які брали участь у гасінні пожеж і розчищенні, отримали високі дози радіації.

Згідно з офіційними даними, радіоактивному опромінюванню піддалися майже 8 400 000 мешканців Білорусі, України та Росії, що перевищує чисельність населення Австрії.

Забруднено близько 155 000 кв. км території, що складає майже половину загальної площі території Італії. Сільськогосподарські угіддя площею майже 52 000 кв. км, а це більш ніж площа території Данії, забруднені цезієм-137 і стронцієм-90 з періодом напіврозпаду в 30 і 28 років, відповідно. Майже 404 000 людей були переселені, проте мільйони як і раніше живуть в умовах, коли залишкова дія, що зберігається, створює цілу низку небезпечних наслідків. 15 грудня 2000 року діяльність ЧАЄС як виробника електроенергії було припинена.

У вересні 2003 року на саміті СНД президент України Леонід Кучма запропонував країнам-учасницям Співдружності оголосити 26 квітня Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф. Рада глав держав СНД підтримала цю пропозицію.

Після  мітингу-реквієму голова  громади  В.Здебський  мав зустріч  з ліквідаторами, під час якої обговорено  можливість розробки  Програми підтримки учасників ліквідації на ЧАЕС  Старосинявської селищної ради, знаходження шляхів її фінансування.

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.