Передача на місця повноважень є не лише виявом дієвої децентралізації, а й індикатором готовності місцевих рад брати на себе відповідальність. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр України — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час круглого столу: «Децентралізація у сфері містобудування», участь в якій взяв голова Старосинявської Об’єднаної Громади  Віталій Здебський.

Він зазначив, що місцеве самоврядування виявляє слабку зацікавленість брати на себе повноваження щодо містобудування. «Лише 18 суб’єктам по всій Україні передано ці повноваження. А їх мало би бути не менше 500. Це питання стосується не тільки обласних центрів чи міст обласного значення, але й ОТГ та інших суб’єктів. Небажання органів місцевого самоврядування разом із повноваженнями брати відповідальність гальмує реформу.  Виходить так: гроші беруть, а відповідальність – не дуже охоче», — заявив Геннадій Зубко.

За його словами, децентралізація в Україні рухається в усіх напрямках. «Не тільки з точки зору формування ОТГ, передачі повноважень чи бюджетної децентралізації, але з огляду на набуття органами місцевого самоврядування відповідальності. Якщо громада має стратегію регіонального розвитку і прагне залучати інвестиції, вона мусить брати на себе відповідальність. Адже для залучення інвестицій треба бути готовими забезпечити підключення інженерних мереж, надати дозвіл на початок будівництва, ввести об’єкт в експлуатацію тощо», — зауважив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що ДАБІ має максимально забезпечити методичну допомогу громадам, аби на місцевому рівні не виникало ускладнень і протиріч. Він нагадав, що нині відбувається передача галузевим самоврядним організаціям повноважень у сфері сертифікації, проектування, технічного надзору, архітектурного супроводу.

Під час круглого столу отримали нові містобудівні повноваження в рамках децентралізації сфери держархбудконтролю місто Коростишів на Житомирщині та село Якушинці на Вінниччині.

Офіційний сайт МінРегіонБудіонБуд.