У  селищній раді   працювали постійні депутатські комісії - з питань житлово-комунального господарства, комунальної власності, промисловості, підприємництва, транспорту, зв’язку та сфери послуг та з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та агропромислового комплексу, охорони навколишнього природного середовища (голова Андрій Лакуста) та   з питань освіти, культури, молоді, фізкультури  і спорту, охорони здоров’я та соціального захисту (голова  Галина  Симчишина), котрі розглядали запропонований перелік питань на 20-ту чергову сесію селищної ради.

Найбільшого огбговорення викликали питання встановлення ставок податків на 2017-2018 рік, про що доповідала Олена Шекхар,  начальник відділу доходів управління фінансів  виконавчого комітету селищної ради.  Доповідач зупинилася детально по кожному виду податків,  інформувала, що   встановлення ставок по платі  за землю до селищної ради поступило  три  звернення.

Перше звернення надійшло від  ПАТ  ,,Хмельницькрибгосп,, щодо  внесення змін у раніше прийняте рішення селищної  ради від 14 березня 2017 року №02/2017 «Про встановлення плати за землю Старосинявської селищної ради» та пониження ставки оподаткування і встановлення її на період з червня по грудень 2017 року на рівні 0,3 %  від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області.

Слід зауважити, що п.12.3.4. ПКУ  рішення про встановлення місцевих податків та зборів може прийматись раз на рік  на відповідний плановий період та  офіційно  оприлюднюється відповідним органом місцевого самоврядування до 15 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосовування встановлюваних місцевих податків та зборів або змін (плановий період). В іншому разі норми відповідних рішень застосовуються не раніше початку бюджетного періоду, що настає за плановим періодом.    У зв’язку із чим є неможливим перегляд уже встановлених ставок оподаткування на відповідний період.
Інше звернення від ПАТ ,,Хмельницькрибгосп,,  було стосовно встановлення ставки податку на 2018 рік за користування землями водного фонду за межами  населеного пункту, нормативну нрошову оцінку яких не проведено у розмірі 1% від нормативної грошової оцінки одиниці площі ріллі по області у зв’язку із важким  становищем господарства.
За 2016 рік від  ПАТ ,,Хмельницькрибгосп,, до селищного бюджету надійшло 37.7 тис.грн. , за перше півріччя 2017 року – 143,7 тис.грн. У той час як до прикладу за оренду земель водного фонду площею 23,4 га  підприємцем  було сплочено за 2016 рік 24,2 тис.грн. а в 2017 році нарахування складають 25,6 тис.грн.

Наступне звернення щодо встановлення ставок земельного податку надійшло від ПАТ ,,Українська залізниця,, (150,9 га). Вони пропонують встановити їм наступні ставки податку: 

  • в межах населеного пункту  у розмірі 0,25 відсотка від нормативної грошової оцінки (12 га),
  • та за межами у розмірі 0,02 відсотка від нормативної грошової оцінки площі ріллі по області (138га). 

У 2016 році вказаним підприємством було сплочено 339,8 тис.грн. , за 6  міс.   2017 року 186,1 тис.грн.

Останнє звернення надійшло від  Старосинявського відділення поліції  щодо надання пільги по звільненню від сплати земельного податку на земельну ділянку, яка знаходиться у них в постійному користуванні.

Слід зауважити, що п.12.3.7.  ПКУ Не дозволяється  селищним  радам та радам об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців і фізичних осіб або звільняти їх від сплати таких податків та зборів,  що відповідно  до п.12.3.7. Податкового кодексу України «Не дозволяється радам об`єднаних територіальних громад встановлювати індивідуальні пільгові ставки місцевих податків та зборів для окремих юридичних осіб», але пунктом 7.1.2. рішення сьомої чергової сесії селищної ради VII-скликання від 14.03.2017 року «Про встановлення плати за землю  на території Старосинявської селищної ради» передбачено  пільги щодо сплати земельного податку для Органів державної влади, які повністю фінансуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджетів, звільняються від сплати земельного податку, що не протирічить ПКУ.

Про зміни до структури розповіла керуючий справами апарату селищної ради  Оксана Бондарчук. Було ознайомлено  із заявою депутата, котрий не проживає на території громади і бажає  скласти повноваження.

Комісії внесли в порядок денний ще кілька питань і рекомендували усі питання винести на 20-ту чергову  сесію  селищної ради.

Фото без опису

 

Прес-служба ОТГ.