18 липня у селі Сьомаки Старосинявської громади - особливий день, день історичної пам’яті для жителів села, чиї предки, рідні, односельчани загинули в роки Великої Вітчизняної війни. 74 роки пройшло з тієї дати. Сьогодні у селі Сьомаки зібралися на мітинг-реквієм представники громадськості, жителі села, представники влади та козацтва, місцеві інвестори, щоби вшанувати пам'ять загиблих у далекому 1943-му.

На місцевому кладовищі, де місцеві жителі із в.о. старостою упорядкували місця захоронення, було проведено поминальну панахиду Благочинним Старосинявського району, митр. прот. УПЦ Іоанном Задвірним, участь у проведенні панахиди взяли отець Михайло Самуляк, настоятель храму у Новій Синявці, отець Варсомофій Качан, настоятель храму у селі Бабине, отець Степан Калинюк, настоятель храму в с.Місюрівці. Учасники мітингу вшанували пам'ять загиблих жителів села покладанням квітів до могил.

Мітинг-реквієм продовжили біля пам’ятника загиблим в центрі села. Захід відкрили виконанням Гімну України. Завідуючий Сьомаківським СБК Олександр Попсуй організував молодь села для проведення офіційної частини мітингу: ведучі розповідали про історію села, події 18 липня 1943 року, зачитували поіменно загиблих, декламували вірші та співали історичних пісень про ті далекі події під акомпанемент бандури.

Виступили учасники мітингу:

- в.о. старости Микола Попсуй, у своїй промові відмітив про важливість відзначення Дня пам’яті 18 липня, бо чи не кожен із мешканців мав рідних, котрі загинули від рук карателів; Микола Петрович подякував інвестору Сташко Василю Михайловичу (ПП «Сьомаківське») та ТОВ «АгроІнвест-зерно») за підтримку у проведенні Дня пам’яті, висловив подяку всім мешканцям, хто долучився до наведення благоустрою біля пам’ятних місць.

- заступник голови райдержадміністрації Оксана Володимирівна Ліщишина подякувала усім, хто прийшов вшанувати світлу пам'ять загиблих, побажала миру і добра в кожній оселі;

- керуючий справами селищної ради Бондарчук Оксана Олександрівна відмітила, що день 18 липня чорною стрічкою записано в історію України і нині ми всі зібралися вшанувати світлу пам'ять жителів, у цей день усім присутнім побажала злагоди і добра в їхніх домівках;

- голова районної організації ради ветеранів війни і праці Василь Юхимович Димніч, розповів про війну, її втрати, адже 2796 жителів району не повернулося із фронту, 184 мирних жителі безневинно загинули у Сьомаках;

- заступник голови громадської акції «Потяг єднання України «Труханівська Січ» Андрій Петік-Бончужна, висловив співчуття родинам, які втратили рідних в ті далекі роки;

- керівник господарства ПП «Сьомаківське» Сташко Василь Михайлович запросив усіх на поминальний обід і подякував працівникам культури та місцевого самоврядування за організацію заходу;

- Ірина Петрук, онучка Ганни Омельчишиної, яка в ті часи врятувала партизана від смерті, побажала усім здоров’я, миру, подякувала за збереження світлої пам’яті.

- Олена Бондар, представник ТОВ «АгроІнвест-зерно», подякувала усім за вшанування пам’яті та побажала всього доброго присутнім.

Учасники мітингу поклали квіти та вінки до пам’ятника загиблим, запалили свічі.

Священики провели поминальну літію за загиблими жителями села.

Інвесторами-аграріями та мешканцями села було підготовлено поминальний обід.

P.S. Кожного року в цей день збирається громада, щоби вшанувати світлу пам'ять наших жителів, котрі загинули від рук фашистів 18 липня 1943 року. Скільки б років не минуло, нам завжди буде боляче згадувати той день війни… Тут відбулися події, про які неможливо забути ніколи – німецькі окупанти спалили 164 двори села Сьомаки, загинуло 184 жителі.

В суботу 17 липня 1943 року в село Сьомаки вступив партизанський загін полковника Мельника, в загоні було багато поранених.

Селяни надавали партизанам (особливо пораненим) посильну допомогу як продуктами так і різними матеріалами. На вечір загін партизанів з обозом вийшов з села в напрямку на Меджибіж, а в селі залишився невеликий загін для прикриття руху основних сил з обозом.

Зранку в неділю 18 липня 1943 року багаточисельний зведений загін німецьких карателів і поліцаїв з двох сторін (з Старої Синяви і з села Щербані) почали наступ на село Сьомаки. Біля села на полях між загонами карателів і партизан зав’язався жорстокий бій, в якому карателів було частково розгромлено і відкинуто. За допомогу партизанам німецькі окупанти піддали жорстокій розправі жителів села…

Трагічна історія с. Сьомаки не має права на забуття.

Швидко йде час, але ця подія завжди буде нагадувати нам про цінність людського життя, вічну пам'ять загиблим.

 

Прес-служба ОТГ.