Фото без опису10-11 серпня 2017 року у смт. Сатанів Городоцького району Хмельницької області відбувся Форум освітян «Розвиток освіти в ОТГ – інновації та особливості», в якому взяв участь голова Старосинявської ОТГ Здебський Віталій Едуардович.

Цей захід проходив у рамках реалізації проекту U-LEAD з Європою «Програма для України – розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку». Учасниками Форуму були  представники від ОТГ Хмельницької, Чернівецької, Черкаської, Львівської, Миколаївської областей.  Модератором заходу був Айдер Сеїтосманов, експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

Розглядались питання щодо особливостей формування органів управління освіти в ОТГ та презентації навчально-методичного центру (НМЦ) зі збору, систематизації і тиражування успішних практик щодо ефективного управління освітою в громадах на базі Дунаєвецької міської ради об’єднаної громади, а також онлайн платформи, питання методичної допомоги та організація співпраці Хмельницького інституту підвищення кваліфікації педагогічних працівників з ОТГ. Кращими практиками реформи системи управління освітою ділились і представники інших регіонів України.

Віталій Здебський, селищний  голова, поінформував учасників  семінару про освітянську галузь з часу створення Старосинявської ОТГ:

У 2016 році жителі всіх 45-ти населених пунктів Старосинявщини виявили бажання і об’єднали  зусилля з метою збереження району як однієї територіальної цілісності в межах об’єднаної територіальної громади. Це стало унікальним явищем в історії місцевого самоврядування  України, адже ми були на той час першими.

Одним із вагомих управлінських повноважень, які отримала Старосинявська селищна рада – об’єднана територіальна громада є можливість формування власної і ефективної системи забезпечення освітніми послугами населення  громади.

Так, 25.01.2016 р. було створено відділ освіти, молоді, спорту, культури виконавчого комітету Старосинявської селищної ради, а також методичний кабінет, централізовану бухгалтерію та господарську групу. 

В оперативне управління новоствореного відділу було передано мережу навчальних закладів, яка складається  з 19 загальноосвітніх навчальних закладів (1625 учнів), 22 дошкільних навчальних закладів (531 дитина) та 2 закладів позашкілля: Старосинявська ДЮСШ та будинок творчості школярів  (відповідно160  та 146 вихованців).

В загальному фінансування галузі освіти в 2016 році складало 37млн. 454тис.грн. В 2017 році – 55млн. 781тис.грн., а це понад 50-ти відсотків коштів бюджету Старосинявської селищної ради.

Головним критерієм  ефективності управління мережею освітніх закладів нашої громади  стали  якість освіти та доступність освітніх послуг для сільського населення.

Створення об'єднаної територіальної громади  дало змогу всі управлінські та фінансові повноваження зосередити в єдиному органі місцевого самоврядування. Таким чином, з'явилася реальна можливість оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів  для подолання численних проблем, які накопичилися в секторі освіти в зв’язку з  великою кількістю малокомплектних (і одночасно високозатратних) шкіл.

Так, спільно з експертами шведсько – українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні»  було детально проаналізовано наявну мережу навчальних закладів та розроблено план оптимізації мережі загальноосвітніх навчальних закладів громади, який розрахований на п’ять років.

Процес розробки і реалізації Плану оптимізації  був прозорим, із залученням педагогічної та батьківської громадськості громади, з обговоренням на засіданні виконавчого комітету та сесії селищної ради.

Відповідно до даного плану оптимізації в 2016 році було реорганізовано 2 заклади (Паплинецька та Заліссянська ЗОШ, відбулось пониження ступеня).

В 2017 році реорганізовано  три  навчальних заклади  (Старосинявський НВК, Ілятківський НВК та Заставецька ЗОШ) шляхом злиття в один опорний навчальний заклад Старосинявський НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів, гімназія» імені Олександра Романенка. 
Також протягом 2017 року рішенням сесії Старосинявської селищної ради було ліквідовано Щербанський ДНЗ «СОНЕЧКО», шляхом приєднання до Заставецького ДНЗ.

Створення опорного закладу на території громади дало змогу додатково залучити 2.4 млн. гри. державних коштів. За рахунок яких було  повністю обладнано  кабінети хімії, фізики, історії, географії, біології, математики та української мови і літератури. На загальну суму 700 тис.грн.  Також проведено капітальний ремонт спортивного та актового залів, замінено 100 вікон та 5 зовнішніх дверей на загальну суму 1млн. 700 тис. грн.

За рахунок коштів на розвиток територіальних громад в цьому ж опорному закладі було побудовано котельню з твердопаливним та газовим котлами на загальну суму 2,2 млн. грн.

Реалізація плану оптимізації розрахований до кінця 2020 року.  В наслідок якого планується  ще реорганізувати 5 загальноосвітніх навчальних заклади та 2 ДНЗ.

Реорганізація закладів освіти – процес дуже непростий. Досить часто стикаємося з рядом проблем, зокрема протистояння з боку самих педагогів, деяких політичних сил. Але, ми рухаємося в перед, бо знаємо, що реорганізація закладів освіти – процес неминучий. Результи ми бачимо вже. Насамперед - це  економія бюджетних коштів. У результаті  чого з’явилася  можливість спрямовувати їх на оновлення комп’ютерної техніки в закладах освіти, поліпшувати матеріально-технічну базу, проводити капітальні ремонти приміщень у школах та покращувати якість освітніх послуг.

Фото без опису


Прес-служба ОТГ.