У суботу 25 листопада 2017 року у центрі селища Стара Синява біля Меморіалу пам’яті жертвам Голодомору 1932-33 років відбувся мітинг-реквієм до Дня пам’яті 85-ій річниці жертв голодомору із запаленням свічок та покладанням квітів.

Події 33-го особливо жорстокі, їх треба пам’ятати, щоби ніколи не повторити… вчинені комуністичним тоталітарним режимом геноциду Українського народу - Голодомору 1932-1933 років, голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні, вони й нині боляче торкаються душі.

Поминальну літургію за померлими відправив благочинний Старосинявського району Української православної церкви Київського патріархату Макаровський Олег.

Керівники району, представники органів місцевого самоврядування, керівники та працівники організацій, установ та підприємств району, представники громадських організацій, схилили голови у спільній молитві.

Зі словами скорботи до присутніх звернулись: голова райдержадміністрації Ігор Русий, голова районної ради Василь Франчук, керуючий справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук.

 

Щороку в четверту суботу листопада вся Україна вшановує світлу пам'ять жертв Голодомору 1932-33 років.

Кожен українець знає, що голодомор в Україні був штучним і що продукти в людей відбирали силою. І тривало це жахіття — 17 місяців…, - сказала О.Бондарчук.- За цей час загинуло близько 8 млн. чоловік (за деякими оцінками українських істориків - 12 млн. людей, враховуючи ненароджених…). У мирні 1932-33 роки українців загинуло більше, ніж у Другій світовій війні, де загинуло близько 5 мільйонів цивільного населення.

Факт політично організованого Голодомору в Україні визнаний в більш ніж ста державах світу. У 1988 році Конгрес США офіційно визнав Голодомор 1932-33 р.р. актом геноциду проти українського народу.

Верховна Рада України визнала офіційно Голодомор лише 28 листопада 2006 р. актом геноциду проти українського народу, свідомо організованим сталінським режимом.

На Старосинявщині із 47 тисяч населення району у 32-33 роках – за архівними джерелами загинуло близько 2500 жителів, постраждала від голоду кожна друга родина. Коли у 2008 році в районі була розроблена карта «Голодомор на Старосинявщині», то, чорні позначки, нанесені на неї просто лякали – найбільше жертв голоду від 300 до 500 за рік було в селах Бабине, Паплинці, Іванківці, Цимбалівка, Паньківці… Дуже багато залежало від керівників колгоспу та сільських голів – спостерігалася тенденція – де керівництво було людяним та поміркованим, село обходилося мінімальною кількістю жертв – більшість виживали і мали невеличкий шматок хліба для своїх дітей… Це зазначали старожили у своїх спогадах, які пережили ті страшні часи.

Сьогодні ми з вами зібралися біля Меморіалу жертвам Голодомору, який був організований і побудований завдяки тісній співпраці Благочинного Олега Макаровського із місцевою владою, із громадою селища. Ми зібралися вшанувати світлу пам'ять невинно загиблих у Голод, у кожного з нас є родичі, які залишили життя в ті часи…

Вічна їм пам'ять!

А усім живим – миру, злагоди і достатку в домівках!

 

Пам’яті мільйонів українських селян, які загинули голодною смертю, пам’яті українських сіл та хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої трагедії ХХ століття була приурочена загальнонаціональна хвилина мовчання. Запалені свічі, квіти та колосся із калиною учасники вечора пам’яті клали до Меморіалу пам’яті Голодомору. Вітер розвівав полотнище приспущеного Державного Прапора. Звучала сумна мелодія у пам'ять загиблим. Вічна їм слава!

 

Прес-служба організаційно-кадрового відділу селищної ради.