Фото без описуУ розпал грибного сезону існує найбільша ймовірність отруїтися грибами. Із 2 тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються щонайбільше 500. Щороку фіксують випадки отруєння лісовими грибами, і деякі з них закінчуються летально. Так, 5 листопада вживання грибів для жительки села Досін Славутського району ледь не стало смертельним. Саме через отруєння грибами жінка 1934 року народження була госпіталізована до інфекційного відділення Славутської центральної районної лікарні з діагнозом гостра інтоксикація.


Більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. Отрута одного плодового тіла блідої поганки є настільки небезпечною, що може призвести до отруєння зі смертельними наслідками кількох людей. Мухомор також може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння.

Дія отрути грибів виявляється не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо сморчки та рядки неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння. Нерідко їстівні гриби мають отруйних "двійників".

Тож, аби уникнути випадків отруєння грибами, дотримуйтесь основних профілактичних заходів під час збирання та приготування грибів:

  • не купуйте грибів у місцях стихійної торгівлі, а також у тих продавців грибів, котрі не дають жодної гарантії їхньої якості;
  • збирати в лісі варто лише ті гриби, коли ви впевнені, що вони їстівні;
  • залишати в лісі треба зіпсовані, поточені хробаками, старі, трухляві, зів’ялі, висохлі, перерослі гриби;
  • не варто збирати навіть їстівних грибів у міських парках, поблизу автошляхів, промислових підприємств, сміттєзвалищ, адже гриби, як губка, всмоктують токсичні речовини, що містяться у викидних газах автомашин, смітті, повітрі;
  • зібрані гриби необхідно промивати не менше трьох разів, аби відмити весь бруд;
  • суворо дотримуватися треба й термічної обробки, що необхідна під час приготування тієї чи іншої страви з грибів; готові страви з грибів слід зберігати лише в холодильнику в емальованому чи керамічному посуді не більше доби;
  • ніколи не можна застосовувати "домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові: від дії амінокислот, що містяться як у їстівних, так і в отруйних грибах, срібло може темніти, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту, який також є в усіх грибах.

Гриби вкрай небезпечні для дітей, адже у малечі ще не сформована ферментна система, а гриби містять хітин, що важко перетравлюється. Маленький організм ще не в змозі чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Тому давати дикорослі гриби дітям – злочин з боку батьків.

У випадку, якщо ж не вдалося уникнути отруєння, то після перших клінічних проявів: нудота, блювота, болі в шлунку, пронос, запаморочення – потрібно негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою. Алкоголь вживати категорично протипоказано, адже він сприяє всмоктуванню в організм грибної отрути. До прибуття бригади лікарів “швидкої” хворого не можна залишати без нагляду.

ЗВАЖАЮЧИ НА ВИЩЕВИКЛАДЕНЕ, ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ З НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗВЕРТАЄТЬСЯ ДО УСІХ ГРОМАДЯН ІЗ СУВОРИМ ЗАСТЕРЕЖЕННЯМ:

Шановні громадяни, будьте вкрай обережними під час збирання грибів у лісі. Щоб уберегтися від отруєння грибами, збирайте лише ті, про які точно знаєте, що вони їстівні.

Заборонити людям збирати дикорослі гриби – неможливо, і єдиною вакциною від грибної епідемії є здоровий глузд і переконання, що гриби – не хліб, отож без них можна обійтися.

Зробимо наше життя безпечним!

Фото без опису