Фото без описуДіти, котрі часто хворіють, - це не діагноз, а скоріше умовне позначення діточок, які мають ослаблений імунітет, або, точніше, тих дітей, які ростуть в середовищі, що не дозволяє їхній імунній системі правильно адаптуватися. Попередити розвиток захворювання набагато легше, ніж вести з ним постійну боротьбу. Ось чому важливо знати про можливі причини частих захворювань.

 

 

Найбільш частими факторами респіраторних захворювань є:


Фото без опису-несформована імунна система;

-несприятлива екологічна зона;

-порушення правил санітарної гігієни, відсутність нормальних соціально-побутових умов;

-відвідування дитячого садка в ранньому віці;

-неправильне харчування;

-дефіцит або надлишок вітамінів;

-дисбактеріоз кишечника;

-вогнища хронічного інфікування в організмі;

-порушення роботи залоз внутрішньої секреції;

-алергічні захворювання;

-гельмінтоз;

-неправильне антибактеріальне лікування;

-часте психоемоційне напруження.

 

Якщо кожна вірусна інфекція (ГРЗІ) у дитини протікає в рамках допустимого, без ускладнень, і проходить безслідно в термін близько 7-8 днів, значить ніяких приводів для занепокоєння у батьків просто немає. Навіть якщо подібні вірусні інфекції малюк підхоплює з частотою раз на місяць.

А що значить – «хворіти в рамках допустимого»? У нормі будь-яка стандартна ГРЗІ у дитини повинна проходити самостійно при створенні певних умов приблизно через 6-7 днів після зараження.

Під певними умовами розуміються:

-під час ГРЗІ дитина повинна отримувати рясне пиття;

-дитина з вірусною інфекцією повинна їсти тільки в тому випадку, якщо сама попросила (якщо ж у дитини немає апетиту – годувати її категорично не можна!);

-дитина з ГРЗІ повинна знаходитися в приміщенні з температурою повітря не більше 19 ° С (при цьому малюка потрібно, звичайно ж, тепло одягти) і з вологістю близько 55-65%;

Якщо ці нехитрі умови дотримуються, то, як правило, малюк не потребує ніякого лікарського лікування (за винятком використання жарознижуючих засобів в тих випадках, коли температура тіла перевищила 38 ° С).

Через 5 днів з моменту зараження організм дитини самостійно проведе таку кількість інтерферонів (захисників клітин), які самі переможуть хворобу незалежно від того, даєте ви дитині додаткові противірусні препарати чи ні. Саме тому багато педіатрів наполягають на тому, що під час протікання ГРЗІ без ускладнень не слід поспішати з лікарською терапією щодо дитини, а цілком можна зупинитися на рясному питві і улюблених мультфільмах. Окремі симптоми, такі як нежить або кашель у дитини, хворої ГРЗІ, теж цілком ефективно лікуються без ліків – ми про це поговоримо іншим разом.

Якщо при дотриманні цих умов ваш малюк хворіє легко і поправляється швидко, то як би часто він не хворів вірусними інфекціями, це не повинно викликати ні почуття тривоги, ні вже тим паче – бажання «нарешті дати йому якісь ефективніші ліки».

Часто хворіючі діти: профілактика


Фото без описуДля того щоб ваша дитина не потрапила в групу ризику по частоті застудних захворювань, дотримуйтеся наступних правил:

-ведення здорового способу життя всіма членами сім’ї;

-збалансоване харчування;

-дотримання режиму дня;

-різні методи загартовування.

На закінчення хочеться відзначити, що діти дошкільного та молодшого шкільного віку схильні до частої захворюваності. Тому профілактика відіграє дуже важливу роль в зміцненні захисних функцій дитячого організму.

https://sunyva.pmsd.org.ua/porady-simejnogo-likarya/chasto-khvoriiuchi-dity/

Сімейний лікар