Фото без описуЛептоспіроз - гостра інфекційна хвороба , що перебігає із гарячкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, печінки, серцево - судинної та нервової систем, геморагічним синдромом. У теперішній час в районі погіршилась ситуація по лептоспірозу. Резервуаром збудника лептоспірозу є деякі гризуни ( щури, миші), свійські (свині, велика рогата худоба, собаки), які виділяють лептоспіри у довкілля з сечею. Зараження відбувається під час вживання контамінованої (зараженої лептоспірами) води та продуктів харчування, купання в стоячих водойомах та при укусі гризунів. Інкубаційний період триває від 10 до 20 діб, частіше 7-14 діб.

Лептоспіроз відноситься до небезпечних інфекцій і Старосинявський район є епідемічним по лептоспірозу, тобто є природні резервуари лептоспірозу.

Хвороба з перших годин уражає життєво-важливі органи людини ( нирки, печінку, серце, центральну нервову систему). Хвороба починається раптово, серед повного здоров’я появляється озноб і підвищується температура, хворі скаржаться на сильний біль в ікро ножних м’язах, виражену ломоту, за короткий час температура тіла підвищується до 39-40гр. Обличчя у хворого гіперемовано, склери іньєкцировані (нагадують очі кролика). З’являються сильні болі в животі, поясниці, що вказує на пораження печінки, нирок, в послідуючому розвивається жовтяниця, різко зменшується кількість сечі.

Звертання хворих за лікуванням на 3-5 день ставить під сумнів їх виздоровлення, після 5 дня і життя хворого.

Тому при появі вищесказаних ознак необхідно негайно звертатись до лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням.

Профілактика лептоспірозу полягає в дотриманні правил особистої гігієни: не вживати воду для пиття з невпорядкованих джерел, не користуйтесь водою для прання і купання з випадкових мілководних стоячих водоймищ, під час догляду за домашніми тваринами працюйте в гумових рукавицях та чоботах, знищуйте навколо себе гризунів, а особливо сірого пацюка, не вживайте м’яса та молока від хворих тварин. Керівникам господарств проводити заходи по знищенню мишовидних гризунів.

Особливу обережність потрібно виявляти працівникам м’ясокомбінатів, тваринницьких господарств, мисливцям та рибалкам.

Пам’ятайте, від вашої обережності залежить ваше життя.

Райінфекціоніст Ольга Грінкевич.