У селі Паньківці на день Святого Михайла зібралися місцеві жителі на святкування дня села. Прийшли їх привітати в.о. старости сіл Паньківці та Лисанівці Григорій Олексійович Брицький, артисти районного будинку культури та місцеві фермери.

Фото без опису

 

«Село - ваш дім, ваше коріння і доля. Ваша кровність і материнська пісня. Ваше село - розбуджені ранки, духмяні пахощі літа. Тут живе ваше дитинство, це частина вашого серця. Вона ваша сповідь і турбота і безтурботність теж.»,- звучали слова ведучих, спонукаючи до роздумів. Справжньою прикрасою свята став коровай, подарований жителям Паньковець від фермера Яцишиноі Галини Іванівни. Вітальні пісні та щирі слова привітань адресували жителям Паньковець працівники Паньковецького сільського клубу, Старосинявського РБК, учні Лисанівського НВК та учасники художньої самодіяльності: Манькова Наталія, Савчук Вікторія та Віктор Кочерга.

 

Фото без описуЗ історії с.Паньковець. За переказом назва села Паньківці виникла із так званих Паньковецьких хуторів, які одержали назву від першого поселенця Панька - вихідця з міста Острополя Волинської губернії, який завів свій хутір біля існуючого раніше православного монастиря. Паньківці входили в склад Меджибізького ключа князя Чорторийських.

В 1831 році маєток було конфісковано в казну і перетворено у військове поселення. В 1861 році в селі було відкрито школу грамоти, а 1890 році перейменовано у церковно-парафіальну школу. У 1929-31 роках під час колективізаціі багато сімей були розкуркулені і вивезені із села.

В 1932-33 роках жителі пережили страшний голод. У 90 роках на місці захоронення жертв Голодомору встановлено Хрест, упорядковано безіменну могилу, в які захоронені десятки односельчан.

З перших днів Великоі Вітчизняноі війни з села було мобілізовано 144 чоловіки. З війни повернулися лише 65 чоловік. Імена загиблих навічно збережені в серцях людей. В 1930 році у Паньківцях було створено колгосп «Жовтень». За ці роки колгосп очолювали голови Луцик, Бойко, Шабанов, Мельничук, Коротун, Куц, Куць.

1960 році господарство Лисановець і Паньковець об’єдналися в один колгосп ім. Ульянова, який в 1992 році реорганізовано у селянську спілку «Світанок».

З 1988 року господарство очолював Безсмертний Микола Миколайович; у 1999 році колгосп розпадається. Через певний час організовується ТОВ «ЛАН». Після нього діє фермерське господарство «ЯВІР». В 2007 році частину земель віддано в оренду ТОВ «СТІОМІ –ХОЛДІНГ».

 

Не можна не згадати жителів села Стасюка Василя Анатолійовича, Чорненького Анатолія Андрійовича, ХобошуВолодимира Володимировича, Крутого Віктора Андрійовича, Іванішина Анатолія Дмитровича, вже покійного Маньківа Василя Васильовича, які проходили військову службу, виконували воєнно-інтернаціональний обов’язок в Афганістані.

Також чорнобильця - Рикуна Олексія Васильовича.

Велику шану і повагу висловили односельчани за те, що охороняли кордони нашої держав, задля миру на рідній неньці Україні, учасникам АТО: Логвину Василю Володимировичу, Жоміру Андрію Семеновичу, Коцюбинському Віталію Васильовичу, Коцюбинському Вадиму Васильовичу, Бацю Олегу Миколайовичу, Демчуку Руслану Андрійовичу,Шпаку Ігорю Миколайовичу, Герасімовій Юліі Анатоліівні, Марійчуку Олександру Миколайовичу, Стасюку Володимиру Володимировичу,Стасюку Святославу Володимировичу,Шевчуку Сергію Анатолійовичу,Чорненькому Захару Анатолійовичу, Норик Інні Анатоліівній, покійному Брицькому Олексію Володимировичу.

«День села - особливе свято, яке об’єднує всіх, хто любить своє село, тих людей, чиєю працею воно створювалось. Тож нехай це свято принесе добробут та злагоду, - говорили ведучі.- Бажаємо найкращого в світі, здоров’я, миру, доброти, серцю тільки теплоти. Нехай вам завжди радісно живеться! А в домі лиш добро ведеться!

 

Відділ культури, національностей, релігій та туризму.