Фото без опису 

   Біля пам’ятника Тарасові Григоровичу Шевченку зібралися працівники Старосинявської селищної ради, учні Старосинявської ЗОШ №1 І-ІІ ступенів, працівники відділу культури, національностей, релігій та туризму виконавчого комітету селищної ради, бібліотекарі ЦБС та дитячої бібліотеки для дітей, щоби вшанувати світлу пам'ять Т.Шевченку.

 

   Голова громади Віталій Едуардович Здебський та голова районної ради Василь Франчук поклали  корзину з квітами до підніжжя пам’ятника Кобзареві. 

 

 

Захід відкрила завідуюФото без описуча дитячою бібліотекою Любов Зваричук:   

Ми з вами нині прийшли до пам’ятника Великого Кобзаря, щоби вшанувати світлі хвилини пам’яті перепоховання  Тараса Шевченка на Чернечій Горі в Каневі.  Ця сильна особистість відіграла значущу історичну та політичну, культурно-освітню роль  в становленні України, як держави.  22 травня   виповнюється 155 – річниця з дня перепоховання

 

 

 

Фото без опису 

 Новітня історія Чернечої гори розпочалася 22 травня 1861 року, коли на ній перепоховали Тараса Шевченка.  Канівці перейменували гору на Тарасову.

Влітку 1884 року за народні кошти на Тарасовій горі збудували перший народний музей Кобзаря — Тарасову світлицю.  10 червня 1918 року Рада Міністрів Української Держави визнала могилу Тараса Шевченка національною власністю.

Сучасного вигляду Шевченківський меморіал набув влітку 1939 року зі встановленням на могилі Кобзаря бронзового пам'ятника.

  15 серпня 1941 року німецькі війська зайняли Канів. Серед іншого, вони пограбували державний заповідник «Могила Тараса Шевченка» — збитків було завдано на 300 тисяч карбованців. У спустошених залах музею німці влаштували казарму для солдат, а потім перетворили його в концтабір. Після війни заповідник відновили.

  Сходи на гору нараховують 392 сходинки, вони ведуть на самий верх, до пам'ятника, -  звучала історія перепоховання.

 На Старосинявщині теж встановлено пам’ятник Кобзарю в 1998 році до  350- річниці  битви під Пилявцями.  Завдяки зусиллям керівників організацій, установ збиралися кошти на виготовлення бронзового погруддя Т.Шевченка.

Учні декламували вірші Т.Шевченка, які торкалися струн душі.

   Від мені  депутатського корпусу селищної ради  голова громади В.Здебський  висловив шану та повагу до світлої пам’яті Великого Кобзаря. Присутні поклали квіти до пам’ятника Т.Шевченка.  

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Прес-служба ОТГ.