Фото без описуХрещення Русі — процес прийняття і поширення християнства у Русі. Ключова подія — масове хрещення у 988 році мешканців Києва, а згодом інших міст держави князем Володимиром I Святославовичем, у результаті  чого  християнство стало провідною релігією на Русі. 

Утвердження християнства на Русі — тривалий складний процес, що розтягнувся у часі на багато століть нашої ери, пройшовши у своєму розвитку кілька важливих стадій: спонтанного проникнення християнських ідей і цінностей до язичницького середовища, боротьби  християнства та інших світових релігій за сфери впливу, проголошення християнства державною релігією Київської Русі, протистояння язичницького суспільства новій ідеології.

На Христосові  у Старій Синяві зібралася громада біля встановленого пам’ятного хреста щоби відзначити пам’ятну дату. Благочинний Старосинявського району УПЦ КП Олег Макаровський виступив з вітальним словом, подякував голові Обєднаної територіальної громади Віталію Едуардовичу Здебському за співпрацю та допомогу у вирішенні  важливих питань громади, і разом із прихожанами церкви співали церковних пісень та «Многая літа!».

З вітальними словами від імені голови громади В.Здебського та депутатського корпусу селищної ради ввзвернулася до присутніх секретар селищної ради  Гарник Наталія Іванівна:


-  Утвердження в нашому народі християнства стало справжнім  стержнем, довкола  якого сформувалася наша духовність, виховалися десятки поколінь,які гідно несли  традиції народу, серед яких повага до ближнього та  любов до Бога. Сьогодні  це свято об’єднує нас, і  є важливим етапом очищення  суспільства й  поваги  до вічних  цінностей нашої історії.   Від  щирого серця  бажаю Вам, щоб свято Хрещення Київської Русі  зцілило і об’єднало наші душі у великій вірі до нашого спасителя, примножувало  добробут в  кожному  домі, давало здоров’я на  багато мирних та  щасливих років. Особливу  подяку  хочу виразити працівникам РЕМу за  встановлений  пам’ятний знак та  збереження  історії  та  традицій народу.
Бажаю всім щастя, здоров’я, миру та  злагоди у Ваших  родинах.   Слава Україні!


 P.S.  До найвідоміших вітчизняних джерел фахівці відносять твори теоретиків київського християнства: «Слово про Закон і благодать» митрополита Іларіона (бл. 1053 рр.), «Послання до смоленського пресвітера Фоми» наступного митрополита-русича Климента Смолятича (?-1154 р.), «Послання до братії» Луки Жидяти, «Пам'ять і похвалу Володимирові» Якова Мниха (11 ст.), «Повість временних літ» і «Житіє Феодосія Печерського» Нестора (бл. 1056-після 1113 рр.), «Києво-Печерський патерик» та інші.

Фото без опису

Фото без опису
Прес-служба ОТГ.