«Доступні ліки» - це урядова програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.

 

Програма «Доступні ліки» надає можливість кожному українцю отримати безкоштовно, або з незначною доплатою ліки за трьома категоріями:

  • Серцево-судинні захворювання.
  • Бронхіальна астма.
  • Діабет 2 типу.

Реєстр лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню – це перелік, який включає :

  • 16 міжнародних непатентованих назв препаратів для лікування серцево - судинних захворювань: аміодарон, амдодипін, атенолол, верапаміл, гідрохлортіазид, спіронолактон, фуросемід, дигоксин, еналаприл, карведилол, клопідогрель, бісопролол, нітрогліцерин, симвастатин (вазоліп);
  • 3 непатентованих назви препаратів для лікування бронхіальної астми: бекломентазон, будесонід, кальбутамол;
  • 2 міжнародні непатентовані назви препаратів для лікування діабету ІІ типу: метформін, гліклазид.

На сьогодні реєстр містить 198 торгових назв лікарських засобів.

Міністерство охорони здоров»я порівняло ціни на аналогічні міжнародні непатентовані назви препаратів у 5 сусідніх країнах України – Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії. На основі середньої ціни за добову дозу лікарського засобу в цих 5 країнах, уряд встановив граничну ціну на лікарський засіб в Україні, а також ціну, яку повністю відшкодовує держава. Держава компенсує вартість лікарського засобу за найнижчою ціною, який подав заявку на участь у програмі «Доступні ліки».

Урядова програма «Доступні ліки» почала діяти на території України з квітня 2017 року. На виконання Урядової програми на 2017 рік в Старосинявському районі затверджено кошти в сумі 267 800 грн, у вересні 2017 року додатково виділено ще 120 300 грн. На сьогодні це 388 100 грн. Для реалізації програми в Старосинявському ЦПМСД залучено 9 лікарів загальної практики – сімейної медицини, які в достатній кількості забезпечені рецептурними бланками. Це - Кицун В.М., Стасюк Н.О., Найко О.В., Чернявська Т.Т., Котік Л.К., Кравчук В.І., Чирва Н.В., Рикун М.П., Щерань В.Я..

Для забезпечення медикаментами населення району Старосинявським ЦПМСД укладено договори з 7 аптечними пунктами смт Стара Синява та 3 аптечними пунктами при амбулаторіях ( Адампіль, Нова Синявка, Пасічна).

На виконання програми «Доступні ліки» затверджений помісячний ліміт коштів в сумі 96 000грн. на місяць.

Станом на 01.11.2017 року лікарями Центру виписано 6 269 рецептів. В аптеках отоварено 5 145 рецептів.

З початку дії програми використано 195 283,18 грн, що становить 50,3 % від кількості виділених коштів. Найбільша кількість виписаних рецептів отоварюється в аптеці ПП Сопрук А.А. – 77 815 грн, аптеці «Діалог -2000» - 46 626 грн, навчально - виробничій аптеці «Темп» - 31 973 грн.

Для забезпечення лікарськими засобами, вартість яких підлягає відшкодуванню, адміністрація Старосинявського ЦПМСД просить жителів району звертатись на прийом до сімейних лікарів.

В.о. головного лікаря

Старосинявського ЦПМСД Є.В.Стаднік