У селищній раді працювала постійна комісія з питань регламенту, прав людини, законності, депутатської діяльності і етики та планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, яку провів голова комісії Лучіцький Олег Іванович. В роботі комісії взяли участь: голова громади Віталій Здебський, секретар селищної ради Наталія Гарник, перший заступник селищного голови Андрій Карпушин, керуючий справами Оксана Бондарчук та начальник юридичного відділу апарату Ігор Шевчук.

Розглянули питання: Про погодження переліку питань, що виносяться на 28-му чергову сесію Старосинявської селищної ради на 16.01.2018 р. – Про селищний бюджет на 2018 рік, про що інформувала начальник управління фінансів виконкому селищної ради Мирослава Кузьмич.

Перед розглядом бюджету до голови комісії О.Лучіцького звернулися викладачі Старосинявської ДМШ з проханням розглянути можливість надання їм до заробітної плати надбавки за престижність в розмірі 20%, як це передбачається учителям загальноосвітніх шкіл, а не 2%, як це закладено в бюджеті; адресували прохання поновити музичні інструменти в ДМШ. Начальник управління фінансів виконкому селищної ради Мирослава Кузьмич роз’яснила ситуація згідно чинного законодавства – педагогам загальноосвітніх навчальних закладів дана надбавка передбачена в державній освітянській субвенції, викладачам та іншим працівникам позашкільних, дошкільних закладів надбавку можна передбачати з місцевих бюджетів, але не тоді, коли є дефіцит бюджету. Тому дане прохання взято до уваги і буде додатково розглядатися під час уточнення показників селищного бюджету, як і придбання музичних інструментів.

Від районної державної адміністрації надійшло на ім’я голови постійної комісії чотири звернення щодо:

  • врахувати кошти в селищному бюджеті на виконання програми забезпечення містобудівною документацією населених пунктів на території Старосинявської селищної ради на 2017-2021 р.;
  • підтримати питання облаштування комерційних вузлів обліку засобами дистанційної передачі даних;
  • підтримати пропозиції про завершення паспортизації сміттєзвалищ, впровадження роздільного збирання відходів, тобто виділити кошти з селищного бюджету на фінансування Програми природоохоронних заходів з охорони навколишнього середовища Старосинявської селищної ради на 2017 -2021 роки;
  • Покращити матеріально-технічну базу їдалень навчальних закладів та передбачити кошти на проведення лабораторного контролю харчових продуктів, страв, змивів, вирішити питання виділення достатніх коштів для забезпечення повноцінного харчування дітей до середньо - обласного рівня – 10-12 грн. на одного учня, та передбачити кошти на виконання постанови КМУ по програмі «Нова українська школа».

Голова громади Віталій Здебський попросив дати роз’яснення щодо даної програми, прокоментував ситуацію щодо формування бюджету на 2018 р., що запити буде враховано, але на теперішній час включено усі виплати на захищені статті – заробітні плати та енергоносії, медикаменти,харчування, за основу взято витрати за минулий рік, враховано коефіцієнт інфляції, фінансування на програми розвитку буде розглядатися при уточненні бюджету, а щодо виділення коштів на харчування дітей, що в селищному бюджеті враховано більше вказаної суми середньо-обласного показника до 15 грн. на одного учня.

Начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури виконкому селищної ради Олександр Пузирук зауважив, що постанова КМУ щодо «Нової української школи» передбачає створення необхідної навчальної бази, відповідного обладнання для 12-ти річного навчання дітей; мова йде про співфінансування, але сума 77 тис. грн. передбачена державою. Він подякував селищному голові та депутатам за розуміння і підтримку галузі освіти в 2018 році.

 

Голова громади В.Здебський зосередив увагу на тому, щоби створити можливість учасникам бойових дій при центрах реабілітації чи ЦСССДМ проходити психологічні консультації, це є нині досить важливо, і ми несемо відповідальність за психологічний стан наших військових. Є звернення родин учасників АТО з даного питання.

Начальник управління фінансів виконкому селищної ради Мирослава Кузьмич поінформувала про виділення коштів на пільгові категорії населення – на перевезення та послуги зв’язку – 220 тис. грн., проаналізувала надходження та видатки селищного бюджету, зауважила на закінченні терміну окремих програм розвитку , внесення до них змін, затвердження нових чи продовження терміну дії тих, що діяли до цього часу, проаналізувала законодавчу базу щодо виплати оздоровчих певним установам, організаціям. Більше 122 млн. грн. потрібно, щоби забезпечити безперебійну роботу усіх служб та захищенні статті в бюджеті - 2018.

Виступила в.о. головного лікаря Старосинявського центру первинної-медико-санітарної допомоги Алла Стадник, звернулася з проханням передбачити кошти на туберкулінодіагностику; на півріччя на ліки передбачається 90 тис. грн. на 28 ФП та ФАПів, в розрахунку на одного жителя по 8 грн., а ліки на сьогодні дуже недешеві. Щомісяця на ФАПи закуповуємо ліки на суму 200-300 грн. для надання першої медичної допомоги – це основні препарати. На комісії обговорили ситуацію і надали пропозицію при можливості збільшити суму на ліки першої медичної допомоги.

Проект селищного бюджету на 2018 рік розміщено в розділі «Проекти рішень» на офіційному сайті громади.

Комісія з питань регламенту, прав людини, законності, депутатської діяльності і етики та планування фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку проаналізувала усі витрати та надходження в присутності розпорядників коштів, в.о. старост, керівників організацій та одноголосно рекомендувала винести дане питання на розгляд чергової сесії селищної ради.

 

Прес-служба ОТГ.