Фото без опису24 лютого відбулася Всеукраїнська конференція «Від утворення об’єднаних територіальних громад – до розумного зростання», участь в якій від Старосинявської ОТГ взяли голова громади Віталій Здебський, в.о. головного лікаря Алла Стадник, керуючий справами апарату селищної ради Оксана Бондарчук.

Організаторами заходу були:

1) ГО «Інститут громадянського суспільства» в рамках впровадження проекту «Підтримка розвитку об’єднаних територіальних громад у Хмельницькій області» за фінансової підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою».
2) Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Співорганізаторами заходу виступили:

1) Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.
2) Проект ЄС «Підтримка реформи місцевого самоврядування в Україні».
3) Програма Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні».
4) Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні».
5) Реанімаційний пакет реформ.


На Конференції  розглянули низку питань, що стосуються зростання спроможності і ресурсного потенціалу ОТГ завдяки спільній діяльності органів місцевого самоврядування, активних громадян та представників бізнесу. Український бізнес має знайти нових партнерів і ринки збуту, а ОТГ – нові технології та можливості українського бізнесу. Участь в заході взяли 400 осіб, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, Віце-прем’єр-міністр– Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко та його заступники, представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров’я України, об’єднаних територіальних громад, міжнародних донорських організацій та проектів.

Фото без описуНа завершення конференції підбито підсумки: пріоритет  в Україні залишається за діяльністю  територіальних громад, наданням якісних медичних та освітянських послуг, становлення інфраструктури, відкидаючи  політичні  амбіції.

- Цифри демонструють, що децентралізація успішно просувається. Маємо зростання місцевих бюджетів майже на 50 %, зменшення їхньої дотаційності, збільшення кількості об’єднаних громад, яких вже 366, а також тисячі реалізованих ними проектів. Але ця реформа не заради цифр, її ідея у суттєвому поліпшенні якості життя у кожній громаді. І це можливо лише за умови, коли на місцях працюватимуть справжні лідери, яких обиратимуть не за красиві слова, а за здатність розвивати свої громади.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода під час Всеукраїнської конференції «Від утворення об’єднаних територіальних громад – до розумного зростання».

«За рік роботи об’єднаних громад змінилася психологія людей, які вже зрозуміли, наскільки цінною є їхня думка, і як дорого коштує бездіяльність. В органах місцевого самоврядування цих громад змінюються підходи до роботи. А головне, ми бачимо там нових лідерів, здатних запропонувати стратегію розвитку і зробити її разом з громадою планом майбутнього», - сказав В’ячеслав Негода.

За словами Першого заступника Міністра, дуже важливо, щоб ця тенденція продовжувалась, щоб у нових громадах робили свідомий вибір, обирали головами і депутатами гідних людей.

«Важливо також відходити від риторики «держава повинна дати нам ресурс», бо, врешті-решт, ми всі держава. Ми всі в системі державного управління. І найважливіша державна функція зараз покладена на місцеве самоврядування. Кожна громада має свої особливості, які можна використати для зростання. Не слід чекати швидких грошей з держбюджету чи міжнародних інвесторів, варто зосередитися на власному потенціалі і реалізовувати проекти розвитку, які дадуть нові робочі місця та податки. І ми вже переконалися, що такі проекти громад мають підтримку з державного бюджету, цікаві бізнесу та міжнародним проектам», - зауважив В’ячеслав Негода.

Він зазначив, що децентралізація ще не на переможній ході, що попереду дуже багато роботи щодо прийняття необхідних законів, ресурсної підтримки і розширення повноважень громад, секторальних змін у освіті, медицині, культурі тощо.

«Але маючи сильне лобі реформи у Парламенті, зміцніле громадське середовище, зростаючу армію прихильників децентралізації в громадах, ми віримо в успіх і впевнено йдемо шляхом, який визначили для себе, прийнявши ще в 2014 році Концепцію реформи», - підсумував В’ячеслав Негода. 


   Фото без описуФото без опису

 

Прес-служба ОТГ