Фото без описуГромада древнього села Пилявки святкувала храмове свято - День села. У сільському клубі відбувалися урочисті заходи, присутніх в залі, старожилів вітали найменші жителі Пилявки, староста сіл Пилявка, Карпівці Віра Котик, від імені селищного голови Віталія Здебського привітав пилявківчан перший заступник селищного голови Олександр Попик.

Історія Пилявки бере початок з 14 ст. В історичних джерелах згадується Пилявка 1363 року. Походження назви населеного пункту пов’язано з річкою Іквою. Пилявка розташована на правому березі річки Ікви, за 15 км від центру громади Старої Синяви та за 18 км від залізничної станції Пасічна на лінії Калинівка - Старокостянтинів. Населення - 385 чоловік. На мові племен франківського походження Іква означало - джерело. Коли оселились слов’яни, дали народну назву - Пилявка. Під час світової війни Пилявку загарбали австро-німецькі війська. Пізніше захопили петлюрівці. Село було звільнене від ворогів 20 листопада 1920 року червоноармійцями. В березні 1923 року село ввійшло до Старосинявського району Проскурівського округу. У цей час працювала початкова школа, лікнеп і хата - читальня. У 1927 році створилися колективні господарства і об’єдналися в артілі.

Під час Голодомору 1932-33 рр. на території села померло 127 чоловік. Пізніше почалися репресії - забирали чоловіків, які не хотіли йти до колгоспу і вивозили невідомо куди.11 липня 1941 року гітлерівці окупували Пилявку. 144 юнаків та дівчат було примусово вивезені на каторжні роботи до Німеччини. У ніч з 7 на 8 березня 1944 року село було звільнено від фашистських окупантів. Велика Вітчизняна війна забрала життя 61 жителя. Жителі Пилявки, в основному жінки, взялися за відбудову зруйнованого війною господарства. В 1944 році почала виходити газета «Радянське село», відновила роботу школа. В 1960 році відбулося об’єднання артілей ім. Б.Хмельницького (с.Пилявка, с.Карпівці) ім. Жданова (с.Пилява.) в одне господарство «Дружба». 14 березня 1986 року с.Пилявка було від’єднано від колгоспу «Дружба» і утворено колгосп ім. Б.Хмельницького.

Багата Пилявківська земля на щедрих і добрих людей . Гордістю села та нашого краю є ваш земляк, видатний письменник – Мельничук Іван Васильович, який в даний час проживає в Німеччині.

На сьогоднішній час в селі діє фельдшерський пункт, клуб, бібліотека, проводиться щонедільна, святкова служба в сільській Українській православні й церкві Різдва святої Богородиці на чолі з отцем Миколаєм Стельмащуком.

Свої паї в оренду віддали фірмі «СТІОМІ Холдінг», є гарна співпраця із агрофірмою ТОВ «Енселко Агро» (Кернел).

Під час урочистих заходів у День села жителів привітали – перший заступник селищного голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олександр Попик, який вручив грамоти селищної ради з нагоди свята Стельмащук Ользі Григорівні, яка опікується прийомною сім’єю, колишній директорці Пилявківської школи Надії Дубик. Щирі слова вітань адресувала жителям староста села Віра Котик, представник – менеджер від ТОВ «Енселко-Агро» Тимощук Ольга Володимирівна, яка пригощала запашним короваєм та подарунками.

Ведучі заходу, артисти Старосинявського Будинку культури: Анатолій Лотишко, Зоя Ткачук та Ніла Лотишко запрошували молодь села до привітань та виступів, щирі вітання дарували присутнім – Анастасія Дем‘янова, Олександра Кузін, Коля Кузін, Ярослава Кузін, Аліна Ільчук, Маріана Ільчук, Віта Гусар, Поліна Алєксова, Анна Алєксова, Софія Алєксова.

Жителям цих подій вручено подарунки від БФ «Разом з КЕРНЕЛ». Учнівська молодь с.Пилявки вітали односельчан зі сцени, артисти районного будинку культури дарували мелодійні пісні, звучали теплі слова: «Вам бажаєм ми щастя й тепла, хай добром обдарує вас доля, хай Господь береже вас щодня, а печаль не турбує ніколи…»

Низький уклін та щирі слова вдячності артисти і всі виступаючі дарували трудівникам поля, які вирощують і збирають урожай.

Ведучі завершили свято словами: «Хай лине пісня над селом, хай колосяться ниви, комори повняться добром, і будьте ви усі щасливі!»

Фото без описуФото без опису

Відділ культури, національностей, релігій та туризму

виконкому селищної ради.