Фото без описуВ.о начальника Старосинявської ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області Ігор Шпак зустрівся з керівником управління фінансів виконавчого комітету Старосинявської селещної ради Мирославою Кузьмич щодо одноразового добровільного декларування.

Посадовець повідомив, що 15 червня 2021 року прийнято Закон України №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету».

Деклараційна кампанія з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що розпочалася з 1 вересня 2021 року та триватиме до 1 вересня 2022 року, передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування. Ігор Шпак наголосив, що громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не було сплачені податки і збори до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Одноразове (спеціальне) добровільне декларування доходів є правом, а не обов’язком громадянина. Виключно за власним бажанням особа може задекларувати свої активи, які раніше не були оподатковані.

Крім того, Ігор Шпак зупинився на питанні сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та окреслив дії фізичних осіб в разі не отримання податкового повідомлення – рішення у строки встановлені Податковим кодексом України.

Під час зустрічі обговорили стан надходжень податків і зборів до місцевих бюджетів, питання нарахування та сплати майнових податків, упередження виникнення по них податкового боргу, сплати податку на доходи фізичних осіб за оренду земельних часток (паїв), застосування РРО (ПРРО), легалізації найманої праці тощо. Старосинявське відділення ДПІ.