Фото без описуУ Старосинявській територіальній громаді - радісна і приємна подія: свій 100 - річний ювілей  відсвяткувала жителька с.Залісся Марія Семенівна Леочко. Кожен такий ювілей є гордістю нашого села, нашої громади. У кожного з них своя історія, свої секрети довголіття. Таку подію можна назвати найграндіознішою в житті не тільки ювілярки, але і всієї громади.

Такі люди є очевидцями багатьох історичних подій минулого століття і носіями наших українських народних традицій. 

Марія Семенівна народилась 24 квітня 1924 року в с.Залісся у багатодітній сім'ї. Закінчила 7 класів. На долю Марії випало чимало випробувань, пережила голодомори і Велику Вітчизняну війну. У роки війни допомагала копати окопи. Після війни працювала в радгоспі в с.Гончариха, а тоді працювала в рідному селі ланковою. Дуже тяжко приходилось трудитися на колгоспних роботах, бо все робилося вручну: жала серпом жито і пшеницю, яке звозили до колгоспного току і там молотаркою молотили. Косила косою траву на покоси, полола і копала буряки, лопатою садила і копала картоплю, пряла кужіль на полотно, носила в'язкою з лісу дрова... 

Від сестри Устини навчилася Марія Семенівна  шити і пішла працювати швачкою в Старосинявський побуткомбінат, де  допрацювала до пенсії. За сумлінну працю нагороджена двома медалями: «30 років перемоги у Великій Вітчизняній війні» і «60 років Великій  Вітчизняній війні 1941-1945  р.р.»

Марія Семенівна - сильна духом людина, сповнена оптимізму та щирості. Вміє радіти життю, а невдачі сприймає лише  як випробування долі, які потрібно пройти з гідністю. 

Також Марія Семенівна поділилася своїм секретом довголіття: щира молитва та віра у Бога, щоденна праця, любов до ближніх прдовжує життя. Вона закликає творити добро, адже воно завжди повертається сторицею. 

Дорогу ювілярку привітали: перший заступник селищного голови Олександр Федорович Попик, в.о. начальника відділу культури, національностей, релігій та туризму виконкому селищної ради Ганна Бортнік, тимчасово виконуюча обов'язки директора Старосинявського територіального центру надання соціальних послуг - Лариса Іванівна Демко, працівники Старосинявського РБК, учасники художньої самодіяльності Заліссянського СБК, діловод Любов Петрівна Дубик, Любов Ярославівна Юрчишина, місцевий священник Михайло Товпига, рідні, сусіди. Усі завітали з подарунками та теплими вітальними словами.

Ольга Михайлівна Хміль  написала  вірш для Марії Семенівної: "З Ювілеєм". 

Хай у Вашому домі завжди панують мир і злагода, а у серці - доброта. Нехай доля і надалі буде прихильною до Вас, даруючи  міцне здоров'я, щастя, невичерпну енергію, повагу і турботу від рідних. Нехай Господь дарує Вам, Маріє Семенівно, ще багато Многих і Благих літ!

Лариса Тодорова, 
директор Заліссянського СБК.