Фото без описуУ читальному залі центральної районної бібліотеки відбулася година мужності "Вічну славу здобули в Україні біля Крут", в якому взяли участь заступник голови селищної ради з питань діяльності виконавчих органів Світлана Лакуста, вчитель-методист історії Старосинявського НВК Оксана Собур та учні  Старосинявського НВК.

Світлана Віталіївна Лакуста у своєму виступі розповіла про знаменитий за своєю трагічністю і героїзмом бій під Крутами. Відзначила, що цей бій мав велике значення у боротьбі за незалежність України та посідає одне з чільних місць у новітній історії Української держави.

Ведуча заходу бібліотекар Наталія Данілкович повідомила, що захід проводиться для того, щоб вшанувати пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність нашої держави. 300 хлопчиків, майже дітей, пішли в безсмертя прямо зі студентської аудиторії чи шкільного класу. Сухими словами історичних документів, полум’яними рядками поетів, зворушливою музикою пісні ми хочемо розповісти про подвиг.

У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.

29 січня 1918 року назва невеликої станції, що розташована на Чернігівщині уздовж лінії Бахмач – Київ, ознаменувала відлік нового духовного злету нації, який уже протягом майже століття є національним символом для десятків поколінь борців за свободу та незалежність. Вже 25 січня 1918 року на засіданні Української Центральної Ради було прийнято IV Уніварсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Проте більшовицька влада не хотіла так просто віддавати свого „молодшого брата”. Після захоплення Харкова та Полтави більшовики спрямували своє п’ятитисячне військо під проводом Муравйова на Київ.

Під час заходу прозвучала пісня Павла Дворського "Балада про Крути" та учні декламували вірші про юних героїв - захисників України.

Підвела підсумки заходу вчитель Оксана Собур, яка сказала, що Крути ввійшли в історію України як символ національної честі. Ті, хто загинув у битві під Крутами, назавжди залишаться у нашій пам'яті. Вони полягли, щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній Українській державі.

На завершення  учасники заходу всі разом  виконали Гімн України.

Фото без опису

 

Прес-служба ЦРБ.