Фото без описуДень Святого Валентина не є в переліку великих офіційних чи релігійних свят, цей день символізує стан духовної рівноваги, гарного відношення один до одного, кохання та радості. У цей день у Старосинявському РБК проходив святковий концерт гурту «Made іn UKRAINE», який подарував присутнім у залі чудові емоції та гарний настрій.

Під час концерту відбувся розіграш подарункового сертифікату селищної ради за підтримки керівника кафе-бару «Нефертіті» Олександра Гноянка. Начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Богдан Німець вручив сертифікат Сергію Кривогубцю, який переміг у розіграші.

Родзинкою святкового вечора стала фотозона до дня Святого Валентина, яка розроблена з ініціативи селищного голови Віталія Здебського та творчого планування начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Богдана Німця. Реалізацію ідеї підтримали депутат селищної ради Олег Лучіцький, голова громадської організації учасників АТО/ООС Віталій Бакун, які надали матеріали для виготовлення фотозони. Завдяки творчій уяві та вмілим рукам працівників бібліотеки: Ірини Шпак, Олени Поліщук і культури - Богдана Німця, Анатолія Бояренка, Ярослава Дериглазова фотозона додавала святкового настрою багатьом гостям, учасникам концерту.

Святковий вечір запам’ятався теплими емоціями та позитивом.

З історичних оповідок свята. Останнім часом поширилася інформація про те, що мощі покровителя закоханих святого Валентина зберігаються в церкві Різдва Пресвятої Богородиці в Самборі (Львівська область). Автентичність реліквії нібито підтверджує документ Папи Римського від 1759 року.

Як свідчить о. Богдан Добрянський, адміністратор парафії у Самборі, святий Валентин був покровителем Перемисько-Самбірської єпархії. «У 1759 році його прах вийняли із землі на цвинтарі святої Прісцилли у Римі. У Ватикані вирішили передати частину мощів у храм тієї землі, якою заопікувався святий Валентин. Фрагмент черепа та кілька кісточок закували у скляний гробик, поклали у саркофаг і доправили до Самбора. Від того часу реліквію зберігають у нас. Але в комуністичні часи це замовчували», — сказав священик в інтерв'ю одній із газет.

Святий Валентин відомий за старокиївською легендою.

Наприкінці 19 - на початку 20 століття в дуже популярних тоді виставах домашніх театрів однією з найулюбленіших була п'єска за старокиївською легендою про київських закоханих, яким допомогли зберегти кохання і пошлюбитись свята Ольга і святий Валентин. Вистава існувала в кількох варіаціях, вона була збережена в пам'яті киян із старокиївських родів (сучасно адаптований варіант сценарію, що вже кілька років мандрує інтернетом, став основою для творчих прочитань і втілень в різних дитячих та молодіжних колективах).


Фото без описуФото без опису

Відділ культури, національностей,

релігій та туризму виконкому селищної ради.