Фото без опису30 об'єднаних територіальних громад шести областей України були відібрані для участі в ініціативі «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних громадах України» Програми «U-LEAD з Європою». Ініціатива впроваджується спільно з Асоціацією добровільних пожежних команд Республіки Польща. Проект «Вдосконалення системи цивільного захисту в об’єднаних територіальних громадах» триватиме до кінця жовтня 2019 року.

Ініціатива охоплює широке коло питань:

  • Розробка проектів законодавчих пропозицій щодо системи місцевого цивільного захисту та діяльності добровільних пожежних бригад (ДПБ) на національному та місцевому рівнях;
  • Підтримка розробки детальних місцевих планів безпеки за допомогою міжнародних та національних експертів;
  • Підготовка керівництва ОТГ для управління діяльністю в системі цивільного захисту та порятунку;
  • Підготовка ДПБ відібраних ОТГ для ефективного реагування на надзвичайні ситуації.
  • Тренінги для тренерів з числа співробітників ДСНС України та зовнішніх експертів задля подальшого поширення передового досвіду та кращих практик.

Зі 147 претендентів до участі в ініціативі відібрані 30 громад, в тому числі Хмельницька область:

  • Колибаївська сільська ОТГ
  • Летичівська селищна ОТГ
  • Лісовогринівецька сільська ОТГ
  • Новоушицька селищна ОТГ
  • Старосинявська селищна ОТГ, яку представили відповідальні працівники відділу економічного розвитку, торгівлі та інвестицій виконкому селищної ради.

Фото без описуУ квітні розпочався навчальний візит в Польщу, який тривав 4 дні для представників влади ОТГ та представників громад України з цивільного захисту в ОТГ.
Навчання проходило в Фаленте, Варшава, Мазовецьке Воєводство, Республіка Польща.

Марек Ковальські – генерал у відставці, керівник проекту. Ознайомив нас з проектом та самою метою програми – створити добровільні пожежні команди, навчити 12 добровольців. І що безпека цивільного захисту в громаді, головне завдання голови ОТГ та ДПК. Завдання добровольців якнайшвидше прибути на подію.

Громада повинна забезпечити добровольців спецодягом, страховкою та технікою тому, що голова громади – це господар і на його плечах лежить відповідальність за безпеку в громаді. Проаналізували висновки з українського законодавства щодо цивільного захисту, про організацію протипожежної та рятувальної діяльності в Польщі та роль ДПК в місцевій безпеці та культури. Організацією, аспектами ДПК, роль та інструменти місцевої влади у зміцненні пожежної безпеки та цивільного захисту на місцевому рівні.

Відвідали ДПК Фаленте, де голова Яцек Громек розповів нам як функціонує ДПК. Всі були в захваті від побаченої техніки, обладнання та спецодягу, кімнат відпочинку та любов добровольців до справи, яку вони виконують бездоганно.

Обговорили та проаналізували небезпеку та оцінку ризику, модель рятувального плану громади у сфері цивільного захисту в ОТГ. Відвідали гміну Рашин та ДПК Нова Вєсь де Войт (голова громади) нам розповів про роль місцевої влади у зміцненні місцевої безпеки. Гміна підтримує фінансово ДПК, для них цивільний захист один з найголовніших напрямків у громаді, жителі повинні почувати себе захищено.

Фото без описуПобачили презентацію, яку нам презентував Лукаш Комар. Добровільні пожежники тут на почесному місці, це традиція , яка йде від батька до сина. Дітей з 6 років привчають до культури безпеки та цивільного захисту, проводять різні змагання та заняття.

Кшиштоф Біскуп, проінформував нас як громади повинні бути оповіщені про соціальну пожежну безпеку та інформаційні кампанії місцевих органів влади – поговорили про найкращі практики. Відвідали центр безпеки і сповіщення Варшави. Поговорили про місцеву інформаційну кампанію проти загибелі людей на пожежах , інформування жителів, виготовлення плакатів, буклетів, альбомів, книг для дітей.

У Польщі поважають пожежників. Пожежника у Польщі називають другом. Повага та довіра до пожежників напрацьовувалася рокам. Те, що ми побачили – заслуговує поваги. Підвели підсумки нашої програми та отримали сертифікати!

Гарні слова почула від Марек Ковальські: «Якщо ми можемо захистити наших громадян, ми повинні це зробити.»

Прес-служба ОТГ.