У травневі дні український народ низько вклоняється пам’яті мільйонів українців, страчених тоталітарними режимами. У с.Адампіль до пам’ятника репресованим односельчанам 1932-1938 років поклали квіти представники Старосинявської селищної ради, світлу пам'ять жертв політичних репресій прийшли вшанувати в.о. старости сіл Адампіль, Липки, Перекора Віктор Сосняк, заступник директора Адампільської ЗОШ І-ІІІ ст. Антоніна Поліщук, учнівська молодь села.

… Події тих далеких років до глибини душі вражають жорстокістю. Ста?лінські репресії - масові репресії, що здійснювалися в СРСР в 1930-і - 1950-і роки і пов'язані з ім'ям організатора та ідеолога репресій  Й. В. Сталіна, фактичного диктатора Радянського Союзу в цей період. До репресивних акцій можна віднести геноцид українців, чистки в рядах правлячої ВКП (б) (після 1952 р. КПРС) та НКВС, розкуркулення, депортації цілих етнічних груп, гоніння проти «соціально чужих елементів» і «саботажників», масові ув'язнення і розстріли «ворогів народу». З точки зору міжнародного права, такі злочини нічим не відрізняються від злочинів Нацистської Німеччини, класифікуються міжнародним законодавством як злочини проти людяності і відповідно до Лондонського Статуту Міжнародного військового трибуналу підпадають під юрисдикцію Міжнародного військового трибуналу.

Термін «репресії» використовувався в СРСР для визначення методу покарання людей, які вважалися антиреволюційними елементами і ворогами народу. Чистки мотивувалися бажанням частини партійного керівництва позбавитися інакодумаючих елементів з Партії і з метою утвердження влади Сталіна. Інші кампанії репресії проводилися проти соціальних груп, які вважалися або були звинувачені у діяльності з прихованими політичним мотивами чи протистояли радянській владі і політиці Комуністичної партії.

Найбільша суспільна увага була сконцентрована на репресіях як проти самих лідерів Комуністичної партії, так і проти державних службовців і командного складу збройних сил, широкого загалу членів Партії. Масові репресії в цей час супроводжувалися разом з порушеннями радянськими державними органами радянської законності.

Однак, кампанія репресій торкнулася представників багатьох інших груп суспільства: інтелігенції, селян і особливо, яких називали «надто багатими селянами» (куркулями). Вістря репресій НКВС було спрямоване також проти цілих етносів і етнічних груп, яких називали «п'ятою колоною».

У с.Адамполі поіменно згадано в День пам’яті жертв політичних репресій загиблих односельчан – 32 жителів не повернулися до своїх родин. Вічна їм пам'ять!

 

Любов Кучер, діловод селищної ради.