Церква завжди була центром релігійного, мистецького та культурного життя громад, для святинь завжди працювали найкращі митці, архітектори, скульптори, малярі, в результаті чого церква є надзвичайно важливим чинником для духовного життя нашого народу.

На території Хмельницької області розташовано 1207 культових споруд (з яких 75 дерев’яних): храми, собори, церкви, каплиці, хрещальні, дзвіниці тощо, які займають особливе місце в історико-культурній спадщині нашої області. За даними статистики, щороку в Україні виникає близько 30 пожеж в культових спорудах, які призводять до цілковитого знищення дерев’яних церков, пам’яток архітектури державного та місцевого значення.

Щоб свята пройшли без пригод, під час проведення служб у Великодні дні, необхідно дотримуватись елементарних заходів попередження виникнення пожеж та надзвичайних ситуацій. Необхідно звернути увагу на забезпеченість місць масових заходів первинними засобами пожежогасіння, особливу увагу слід приділити стану електрогосподарства, а також місць встановлення свічок. Шляхи евакуації та евакуаційні виходи з приміщень не захаращувати, завжди утримувати вільними та відчиненими. Не застосовувати тимчасові дільниці електромережі, уникати перенавантаження електричних мереж.

Під час богослужінь особливу пильність та обережність слід проявляти при використанні свічок - тримаючи свічки в корзинах, потрібно слідкувати за тим, щоб вогонь не потрапив на власні або чужі речі, які можуть миттєво спалахнути. Не залишати без нагляду церковні атрибути (лампадки та спалені свічки) після служби, які забираються додому. Це є однією з найпоширеніших причин виникнення пожеж під час святкування Великодня.

Шановні громадяни! Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області звертається до Вас з вимогою дотримання правил пожежної безпеки в культових спорудах! Будьте обережні під час богослужінь! Вживайте всіх можливих заходів щодо попередження надзвичайних ситуацій! У разі виникнення пожежі негайно телефонувати за номером «101»!