Фото без описуМеланома є однією з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті. Статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним видом онкології в Україні.

День меланоми в Україні проходить в рамках Всесвітньої програми «Євромеланома», учасниками якої є 30 європейських країн. Україна приєдналась до проекту «Євромеланома» 22 листопада 2008 року.

З 2011 року День меланоми в Україні - це щорічна соціальна акція, що набула всеукраїнського масштабу, участь в якій беруть державні та приватні медичні заклади в усіх регіонах України, які проводять безкоштовні огляди населення на предмет виявлення меланоми.

8 травня 2019 року дерматологи районних лікарень, обласного шкірно- венерологічного диспансеру, деяких приватних закладів будуть налаштовані акційно оглянути пацієнтів з новоутвореннями шкіри.

З кожним роком проведення Дня меланоми кількість обстежених збільшувалась. Всього за 10 років (2009-2018 рр.) проведення Дня меланоми в Україні було оглянуто 379360 осіб, серед яких було виявлено 1168 меланом і 3541 випадків раку шкіри.

Завдяки щорічному проведенню безкоштовних обстежень по всій Україні, значна кількість людей забезпечується максимальним доступом до можливостей сучасної діагностики, що дозволяє виявити злоякісні новоутворення на ранній стадії, таким чином зменшуючи рівень смертності від меланом в Україні.

До групи ризику розвитку меланоми належать люди, у яких світла шкіра, руде або світле волосся, більше 5 родимок розміром 5 мм, загальна кількість родимок на тілі перевищує 50,часті травми родимок.

Згідно з даними ВООЗ в останні десятиліття відмічається неухильна тенденції зростання рівня захворюваності на злоякісні пухлини шкіри, і в першу черг меланоми. Причинами цього є підвищення рівня ультрафіолетового опромінювання, і тому числі завдяки безконтрольному використанню соляріїв.

Щорічно в Україні виявляється близько 3500 хворих на меланоми осіб, з них близько 60% меланоми - на пізніх стадіях.

Показник летальності від меланоми в Австралії становить близько 12%, у США - трохи більше 12%, у країнах Західної Європи - 26%. Що ж стосується України, то цей показник в межах 40%.

Причиною зростання смертності від меланоми є пізня діагностика в результаті зволікання зі зверненням до фахівців.

Лише своєчасна діагностика та лікування можуть врятувати життя і зберегти здоров’я людини. Важливо, щоб людина, при виявленні на тілі у себе перших небезпечних ознак, якомога раніше звернулась на консультацію до фахівця.

Подальше спостереження та можливе лікування зазвичай здійснюється при активній взаємодії з лікарями онкологами ЦРЛ, міських медичних закладів та обласного онкодиспансеру.

 

 

Лікар дерматолог Л. Луценко